Opinie & Commentaar

'Zijn machtige vrouwen ook de beste vrouwen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zijn machtige vrouwen ook de beste vrouwen?'

[KRO-NCRV] Maandblad Opzij presenteerde gisteren een ranking van de honderd meest invloedrijke vrouwen van Nederland. Nuttig, vinden Andries Knevel en Charles Groenhuijsen in het Mediaforum op NPO Radio 1. Zo kun je laten zien dat vrouwen prima hoge functies kunnen bekleden. Maar Opzij-columnist Hasna el Maroudi heeft haar bedenkingen.

José van Dijck, de voorzitter van de KNAW, is de invloedrijkste vrouw van Nederland, vindt Opzij. Voor de zevende keer is door dat blad een ranglijst opgesteld. Charles Groenhuijsen en Andries Knevel juichen deze lijst toe omdat die laat zien dat vrouwen prima hoge functies kunnen bekleden. Knevel zegt dat zo’n lijst bovendien een reden kan zijn om deze belangrijke vrouwen voor talkshows uit te nodigen. ‘Girl power is on the rise’ citeert Groenhuijsen The Economist.

Hasna el Maroudi is columniste voor Opzij en fulmineerde vorig jaar tegen de manier waarop de lijst is samengesteld. Dit jaar sprak ze een column uit bij de prijsuitreiking. "Het gaat niet alleen om de vraag of je een koppositie kunt bekleden, maar ook om wat je met die positie doet." Alleen het vastleggen van de macht vindt ze niet zo interessant. "Nu is het vooral turven: hoeveel vrouwen hebben het glazen plafond doorbroken."

Meer mantelzorgen

Als voorbeeld van haar onvrede geeft de kroning van Edith Schippers in 2013. "Als iemand er voor gezorgd heeft dat de positie van vrouwen niet beter werd dan is zij het wel, met al haar bezuinigingen in de zorg. Mannen, maar vooral vrouwen zijn meer gaan mantelzorgen en dat legt veel druk op vrouwen om verder te komen op de carriereladder als ze dat willen." El Maroudi wil daarom dat de lijst op twee pijlers steunt. Op invloed, maar op de manier waarop die wordt gebruikt.

Groenhuijsen vindt de kritiek van El Maroudi van vorig jaar beledigend voor vrouwen die op de lijst staan en daar trots op zijn. De columniste zei dat de vrouwen op de lijst een te hoog Libelle-gehalte hebben en te weinig bereikten. "Dit is een soort politieke correctheid," vindt Groenhuijsen. "Wat is er mis met politiek correctheid?" zegt El Maroudi, “Wat is er mis met streven naar een wereld waarin iedereen gelijkwaardig is?"

Toch is er naar de kritiek van El Maroudi en haar medestanders geluisterd. Daarom presenteert Opzij dit jaar ook een ‘impact award’, voor vrouwen die hun invloed het beste aanwenden. "En dat is een publieksprijs, dus dan ben je niet afhankelijk van een jury." El Maroudi is tevreden. Ook met de keuze voor José van Dijck als lijstaanvoerder kan ze goed leven. "Zij is niet alleen heel invloedrijk, maar zet zich ook erg in voor inclusiviteit."

Bekijk hier het Mediaforum met Andries Knevel en Charles Groenhuijsen, waarin het ook gaat over het Lucky TV filmpje van Clinton en Trump.

Ster advertentie
Ster advertentie