Opinie & Commentaar
EO

Column | Ziggo opzeggen wegens Ajax: zielig of principieel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Ziggo opzeggen wegens Ajax: zielig of principieel?

‘Presenteer jij binnenkort het programma ‘Zieligheid kent geen tijd’?’Oei. Deze week kreeg ik op twitter een draai om mijn oren van Ziggo-presentator Jack van Gelder.

Ik had onthuld dat ik mijn kabelabonnement bij Ziggo had stopgezet, op het moment dat Ziggo sponsor werd van voetbalclub Ajax. Want, (niet verder vertellen, maar met jullie wil ik het wel delen): ik ben supporter van PSV. En het voelde gek om bij te dragen aan de miljoenen die kabelaar Ziggo elk jaar overmaakt naar Amsterdam. (Bovendien had Ziggo net besloten een pornokanaal in haar pakket te stoppen, dat vond ik ook al niet fijn, maar dat zei ik er niet bij tegen Jack.)

Jack vond dat zielig van mij. En hij niet alleen, zijn tweet aan mij werd massaal geliked op twitter, meer dan 300 keer maar liefst. Vooral door Ajacieden, zo viel me op. Ik kreeg natuurlijk ook wel wat steun, mijn tweet kreeg 50 likes, maar da’s toch zes keer zo weinig als Jack.

Heeft Jack gelijk? Ben ik een zielenpoot als ik mijn kabelabonnement bij Ziggo opzeg omdat Ziggo Ajax gaat sponsoren?

Eerlijk gezegd snap ik de reactie van de Jack en zijn 300 volgelingen wel. Het is natuurlijk een beetje kinderachtig om een kabelaar, die op een commerciele markt moet opereren, te straffen als die gewoon doet wat hij moet doen, namelijk reclame maken.

Maar toch: een kabelaar heeft een nutsfunctie. Die voert een publieke taak uit, namelijk informatie-overdracht. Waarom hebben ze bij Ziggo zo veel geld dat ze miljoenen in een voetbalclub kunnen stoppen? Geef gewoon de content goed door en doe verder een beetje zuinig! En dan ook nog naar 020…

Mijn persoonlijke leed was nog niet geleden. Vorig jaar besloot mijn energieleverancier, ook al een nutsbedrijf, eveneens in de voetbalsponsoring te stappen: Qurrent maakt sinds kort miljoenen over naar Feyenoord. Waarom hebben ze daar bij Qurrent zoveel geld dat ze miljoenen in een voetbalclub kunnen stoppen? Lever gewoon goed en betrouwbaar energie en doe verder een beetje zuinig! En dan ook nog naar 010…

Soms, heel soms, wil ik ff heel principieel een daad stellen tegen al dat grootkapitaal. En dan heb je als eenvoudige burger niet meer middelen dan stemmen met de voeten. Sorry Jack.

Volgens mij bewijzen al die likes van die Ajax-supporters vooral iets heel anders: het is hoog tijd dat de competitie weer begint. Zodat we elkaar niet op twitter, maar op het veld bestrijden.

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie