Opinie & Commentaar

'Verdedigen documentaire over Jesse Klaver is ongelofelijk naïef'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verdedigen documentaire over Jesse Klaver is ongelofelijk naïef'

[KRO-NCRV] “Het verdedigen van de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver is ongelofelijk naïef.” Dat zegt mediaondernemer Jan-Kees Emmer in het Mediaforum op NPO Radio 1. De film is gemaakt door de voormalig medewerker van de partij Joey Boink die nauw betrokken was bij de verkiezingscampagne van dit jaar.

Parlementair journalist Peter Kee schoof gisteren aan bij Jinek om te praten over de aangekondigde documentaire, die over anderhalve week wordt uitgezonden door BNNVARA. In de uitzending vertelde de parlementair journalist dat de omroep op voorhand heldere afspraken heeft gemaakt met de documentairemaker.

Zo heeft BNNVARA toegang tot het ruwe materiaal, heeft de politieke partij geen toegang tot de montage én maakt de documentairemaker zichzelf en z’n dubbelrol bekend aan het begin van de documentaire.

De documentaire Jesse

De film over Jesse Klaver tijdens het verkiezingsjaar van GroenLinks, geeft volgens maker Joey Boink een uniek inkijkje in het leven van de politicus achter de schermen. In beeld komt onder meer de achterkant van het politieke spel, de voorbereidingen op de debatten, de teleurstelling bij de verkiezingsuitslag en Klaver bij de uitvaart van z’n moeder. De film wordt 4 september uitgezonden op NPO 2 om 21.00 uur.

Verbijsterd

“Ik ben verbijsterd door de uitspraken van Kee”, reageert Emmer. “Ik ken hem als gedegen journalist, maar gisteren verklaarde hij met droge ogen dat de documentairemaker zijn documentaire vóór zijn vriendschap met Jesse Klaver laat gaan.” De voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf noemt het ronduit “naïef” dat de parlementair journalist de documentairemaker gelooft.

Promopraatje over poezen

Hasna el Maroudi, journalist bij Joop.nl, noemt de verontwaardiging over de aangekondigde documentaire echter “hypocriet”. “Toen Geert Wilders een paar weken geleden bij Jinek werd uitgenodigd om te praten over zijn poezen, was er niemand die daar heel heftig op reageerde”, aldus El Maroudi. Terwijl de PVV-leider daar volgens de journalist “een promopraatje mocht houden om te laten zien dat hij ook een normaal mens is.”

El Maroudi vergelijkt de documentaire over Klaver met een documentaire over de Amerikaanse politicus Anthony Weiner, die eerder een gooi deed naar het burgemeesterschap van New York. Ondanks dat de documentaire gemaakt is door een goede vriend van Weiner, komt de politicus er bekaaid vanaf. “Dat geeft maar aan dat de uitkomst niet per se kritiekloos hoeft te zijn als je vriendschappelijk met elkaar omgaat.”

Ster advertentie
Ster advertentie