Opinie & Commentaar

Rutte's 'tuig van de richel' zegt sorry!

foto: Screenshot RTL Late Nightfoto: Screenshot RTL Late Night
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte's 'tuig van de richel' zegt sorry!

[EO] Het was groot nieuws, aan het einde van de zomervakantie. Mark Rutte zei ‘sorry’ in de Telegraaf voor een aantal gebroken beloftes. Hij had beloofd dat we allemaal 1000 euro zouden krijgen na de verkiezingen. Hij had beloofd dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Hij had beloofd dat hij niet aan de hypotheekrente-aftrek zou tornen. Die beloftes is hij niet nagekomen en dus zei hij: ‘sorry voor wat ik beloofd had’.

Analytici buitelden in de dagen na het interview over elkaar heen om te bespreken of het nou strategisch handig was, dat sorry. Volgens sommigen was het uiting van zwakte (Poetin wel eens sorry horen zeggen?), anderen zagen er juist een uiting van kracht in.

Hoe het ook zij: deze week werd duidelijk dat Rutte school maakt: twee zogeheten treitervloggers volgden zijn voorbeeld. Rapper Boef uit Tilburg zei voor de camera van RTL sorry tegen de agentes die hij het leven zuur had gemaakt. ‘Ik ben niet de vieste om een fout toe te geven’ zei hij tegen programmamaker John van den Heuvel, die hem als een ware biechtvader begeleidde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En of de duvel ermee speelde: twee dagen later deed Boefs Zaandamse collega Ismail Ilgun hetzelfde. Ilgun is de man die door Rutte tijdens zijn wekelijkste persconferentie werd omschreven als ‘tuig van de richel’, vanwege zijn provocerende gedrag in Zaandam. Ilgun trok het zich kennelijk aan, want deze week zei hij: ‘Ik beken dat ik dom gedrag heb getoond en dingen online heb gezet die niet konden’.

Moeilijk

Ooit was er een tijd dat sorry zeggen moeilijk was. ‘Sorry seems to be the hardest word’, zong Elton John in 1976. Die tijd is voorbij. We zijn 40 jaar verder en de sorry’s vliegen ons om de oren.

Is het vooruitgang? Dat hangt er vanaf, hoor ik u zeggen. Waar vanaf? Nou, of ze het menen.

U heeft gelijk. The proof of the pudding is in the eating. Ik stel voor dat we Rutte, Boef en Ilgun een proeftijd geven. Rutte draagt de grootste verantwoordelijkheid, dus hij krijgt een proeftijd van twee jaar. Dan weten we of hij zijn leven echt heeft gebeterd.

Bij de vloggers hebben we dat vast eerder door. Als zij zich de komende maanden onderscheiden met vrolijke, ontroerende en integratie-bevorderende blogs, vergeven we ze. Een half jaar proeftijd lijkt me lang genoeg.

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie