Opinie & Commentaar
WNL

Gapend gat op rechts zorgt voor explosieve groei nieuwe partijen: ‘Dat kunnen ze niet aan’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gapend gat op rechts zorgt voor explosieve groei nieuwe partijen: ‘Dat kunnen ze niet aan’

Dat jonge politieke partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum in eerste instantie een groot succes lijken en vervolgens als een kaartenhuis in elkaar storten, is geen toeval. Dat denkt De Telegraaf-columnist en politicoloog Roderick Veelo. “Ik denk dat er zo’n gapend gat op rechts ligt dat nieuwe partijen in zulke grote getale door de kiezers omarmd worden, waardoor die partijen enorm hard groeien”, zegt hij in WNL Op Zaterdag. “En dat kunnen partijen eigenlijk niet aan.”

Video niet beschikbaar


De structuur voor een partij moet heel rustig opgebouwd worden, zegt de politicoloog. “Je moet goed mensen aan je binden. Dat kost allemaal tijd.” En dat laatste wordt niet aan de partijen gegund, zegt hij. “Want we zien dat die kiezers zich massaal op die partijen storten.”

De VVD zien we ook met dit verkiezingsprogramma weer meer naar het midden, naar links gaan, zegt Veelo. En dus wordt dat gapende gat alleen maar groter. “Dat zagen we natuurlijk ook aan het begin van deze eeuw bij Fortuyn.”

‘Geen excuus voor antisemitisme’

Voormalig Forum voor Democratie-lid Sonny Spek deelt de analyse van Veelo dat dit soort partijen vaak slachtoffer worden van hun eigen succes. “Maar snel groeien is geen excuus voor antisemitisme, extremisme en radicalisme”, beklemtoont hij.

Daarnaast vindt Spek, ook politicoloog, dat FvD de afgelopen jaren wel degelijk de kans heeft gehad een serieuze ledenpartij te worden. “Ik heb vaak intern aangegeven: zorg er nou voor dat je die leden echt gaat betrekken, en dat je die interne partijdemocratie echt op poten zet. Maar Forum zei altijd: wij zijn een snelle speedboot, we moeten snel kunnen schakelen. Het VVD en het CDA met die saaie algemene ledenvergaderingen, daar kunnen we niet zo veel mee.” Deze week zien we daardoor volgens Spek dat die speedboot “keihard op de rotsen is geknald”.

Les voor toekomstige partijen

“Het is toch een les voor de toekomstige partijen aan de rechterflank. Dat zij die ledendemocratie intern echt op goede poten gaan zetten”, zegt het voormalig FvD-lid. “Dat een leider die niet goed functioneert ook veel makkelijker ook uit zijn rol moet kunnen worden gezet.”

Ster advertentie
Ster advertentie