Opinie & Commentaar

Reddingsactie en pijn

foto: Anpfoto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingsactie en pijn

[AVROTROS] De heren Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB), Marc Boele (directeur Eerste Divisie) en Matthijs Manders (directeur Eredivisie CV) proberen dus de meubels van de Nederlandse voetbalwereld te redden.

Ajax bovenbaas Mark Overmars heeft de Eredivisie doodverklaard en heeft, niet zo heel gek, PSV en AZ achter zich gekregen. Alleen Mark Koevermans van Feyenoord houdt nog een slag om de arm, maar als het dus aan de Nederlandse topclubs ligt, wordt er niet langer gewacht en gewacht en gewacht totdat iemand in Zeist een beslissing neemt. Die hebben ze nu zelf maar genomen, waarmee in de Zeister bossen een aantal voetbalmannen in hun hemd staat.

Krachtig leidinggeven

Krachtig leidinggeven: daar schort het in die Nederlandse voetballerij dus aan. Het Zeister drietal is niet sterk, neemt geen maatregelen of beslissingen en wacht af. Men gaat een beetje in de schaduw van de UEFA staan en daarmee hoopt men dat het tij zich binnen niet al te lange tijd zal keren en dat er toch nog een beetje tegen een bal geschopt kan gaan worden.

Of dit laatste haalbaar is, weet niemand. Het lijkt op de laatste strohalm, maar een realist en kenner van zaken (en die hoop je ook in de voetbalwereld aan te treffen) zal toch het boek van deze competitie sluiten en zeggen: "Kijk wat er om ons heen gebeurt, kijk naar Nederland, kijk naar Amerika, kijk naar India, kijk naar Afrika..." Het mag dan ver van ons bed zijn, het staat gewoon naast onze deur.

En de Zeister driehoek hoopt op nog een paar potjes voetbal in juli of zo…

'Pijnlijk duidelijk signaal'

Het merkwaardige is dat de non-voetballer Mark Rutte (zou hij wel eens een wedstrijdje gespeeld hebben, en heeft hij een meesterlijke pass in de voeten? Wat denkt u?) de enige official was die afgelopen dinsdag al riep dat er tot 1 juni geen voetbal gespeeld gaat worden.

Dat was een duidelijk signaal, pijnlijk duidelijk, zeer zeker ook voor al de amateurs in ons land, maar er klonk tenminste een datum en het 'bevel' niet voetballen.

Je mag je nu toch langzamerhand gaan afvragen waarom het trio geen uitspraken doet. Waarom ze niet duidelijk het KNVB-standpunt voor ons neerleggen en waarom ze zich uitsluitend op een eindoordeel van de UEFA richten. Zachte heelmeesters?

Ronde van Vlaanderen

Zoals de afgelopen weken weleens doordrong: ze lijken te wachten op het moment dat FOX Sports (de omroepclub die ere- en eerste divisievoetbal in Nederland in beeld brengt) met een financiële handreiking komt, waardoor menig club (voor even) gered lijkt te zijn en dan hoopt men nog tot ergens in begin augustus een wedstrijd of wat te kunnen gaan spelen.

Het is dus uitstellen en uitstellen en wat dit betreft kan je het vergelijken met de Ronde van Vlaanderen in België. Ook die moest coûte que coûte doorgaan (van ieder Vlaming, van iedere wielerliefhebber), maar dat kon natuurlijk van geen kant, of het was een wieleruitgave van de voetbalwedstrijd Atalanta-Valencia geworden.

En we schreven toen pas de eerste week van april. De vijfde april om precies te zijn, toen de eerste golven corona over de Lage Landen bij de zee spoelden.

Sinds die tijd ligt iedere wielerkoers eruit en doen ze in Frankrijk nog bijna ridicuul amechtige pogingen de Tour de France te gaan verrijden.

Realistisch?

Hoewel ik best een beetje Tour-fan ben, geloof ik niet in de optie van Tour-baas Prudhomme, die ook uitstelt en uitstelt en dus op een wonder hoopt. Nou mag dat laatste, maar is het realistisch? Neen, natuurlijk niet.

En om nog even duidelijk te maken hoe wielrenners met corona te maken kregen: de allerlaatste renners die in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, eind maart, in een ziekenhuis in Abu Dhabi lagen, mochten gisteren pas hun ziekenhuis daar verlaten. Zij, Dmitry Strakhov en Igor Boev, hebben er een volle maand moeten verblijven. Ze mogen nu proberen naar huis te komen.

En om nog even de Belgische voetbalcompetitie erbij te halen. Die gezagsdragers in België hebben de UEFA een helder en klaar antwoord gegeven op hun huidige situatie: er zal in België niet doorgevoetbald worden en zij buigen niet als de UEFA hen voorhoudt dat ze dan volgend seizoen niet mee mogen spelen in de internationale competities.

Dan maar niet. Het is voor onze zuiderburen-voetballeiders nu duidelijk: volksgezondheid boven alles.

Zou dat in Nederland ook niet zo behoren te zijn?

Me dunkt.

Grote gok

Maar waarom gebeurt dat niet? Is het voetbal voor die clubs dan zo belangrijk voor hun economische toekomst dat men deze grote gok wil nemen? Spelen beslissingen op humane gronden voor deze mensen (nog) niet mee?

Zijn de berichten uit de 'echte' wereld niet duidelijk genoeg voor deze lieden?

In Zeist hangt nu een denkbeeldig spandoek waarop te lezen staat 'Redden wat er te redden is'.

Ja, best begrijpelijk, want deze bedrijfstak balanceert, zeker met de vele 'zwakke' clubs, op de rand van omkieperen. Maar dan nog!

'Sterkere houding zou sieren'

In heel Nederland zijn zovelen in problemen, hebben zo veel mensen hun baan verloren of zit er nauwelijks nog een bodem in hun bestaan.

Het zou de georganiseerde voetbalwereld in ons land sieren een wat sterkere houding in te nemen en duidelijk te zijn. Met name dat laatste valt deze lieden te verwijten.

Nogmaals: ik begrijp best dat een voor de Nederlandse samenleving belangrijke bedrijfstak hier met het water aan de lippen staat, maar zolang ze nog kunnen nadenken, kunnen ze ook duidelijkheid verschaffen. Of?

'Godswonder'

Om het voortbestaan van een behoorlijk aantal nauwelijks 'financieel gezonde' BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) nu op te hangen aan de maatregelen van de UEFA, wachten tot daar een beslissing wordt genomen, en daarna maar te hopen op een Godswonder, getuigt voor de betrokken clubs en de bewindvoerders in Zeist bepaald niet van wijsheid, realiteitszin en empathisch vermogen.

Mag ik alle betrokkenen in dit bijna macabere steekspel aanbevelen ’s avonds laat even naar het (formidabele) televisieprogramma 'Frontberichten' op Nederland 1 te kijken. Ernaar kijken doet een mens pijn.

Misschien dat het dan duidelijk wordt.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie