Opinie & Commentaar
VPRO

John Jansen van Galen: 'Hou de eer aan jezelf, Arnold Karskens'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John Jansen van Galen: 'Hou de eer aan jezelf, Arnold Karskens'

Vroeger liep Arnold Karskens de deur plat bij de VPRO. Nu moet zijn Ongehoord Nederland waarschijnlijk het omroepbestel verlaten. En dat omroepbestel, is een "sneu overblijfsel van de verzuiling", zegt John Jansen van Galen in zijn column voor OVT.

De column van John Jansen van Galen

Van Ongehoord Nederland kan ik met recht beweren dat ik het inderdaad nooit gehoord heb. Ook niet gezien. Wel Arnold Karskens, de oprichter. Die liep vroeger hier bij de VPRO de deur plat, een onverschrokken oorlogsverslaggever met een grote mond. En nu is hij in afwachting van het vonnis: wordt hij met zijn omroep uit het bestel gezet zoals het bestel zelf graag wil?

Wat is eigenlijk het omroepbestel? Vroeger was een standaardgrap probeer het eens het uit te leggen aan een buitenlander, maar zelfs voor deze binnenlander is het een ondoorgrondelijk geheel.

Ingekapseld

Ja, wij van de VPRO zitten ook in het bestel, al bijna honderd jaar. We waren eigenlijk van meet af aan voor een nationale omroep maar de christelijk-historische minister Slotemaker de Bruïne loodste ons het bestel in: dan konden we niet meer pleiten voor opheffing van het bestel. Ingekapseld, heet dat.

Het omroepbestel is een sneu overblijfsel van de verzuiling. De zuilen zijn verbrokkeld, niemand gaat nog naar de kerk, de KRO staat niet meer voor de Paus van Rome, maar voor Boer Zoekt Vrouw, en toch staan in omroepland de zuilen nog fier overeind.

Regels overtreden met voorliefde

Thierry Baudet noemt de politieke partijen een kartel, maar als iets een kartel is, dan wel het Nederlandse omroepbestel. De belanghebbenden verdelen onder elkaar de zendtijden en de omroepgelden, bijna een miljard per jaar, en stellen regels voor netheid en fatsoen vast die ze zelf bewaken en waaraan Ongehoord Nederland blijkbaar niet beantwoordt.

Wij van de VPRO overtraden die regels vroeger met voorliefde: we knipten de hekken rond een luchtmachtbasis in Brabant door en in Germaine sans Gene schonden we alle regels van preutsheid en welvoeglijkheid. Dan kwam er een onderzoek van justitiewege, met de dreiging van een fikse boete.

En zo hoort het: de rechter bewaakt de regels, dat doe je niet onder elkaar, als de braafste jongetjes van de klas.

Geld, is het antwoord

Waar is dat omroepbestel nog voor nodig? Je snapt eigenlijk niet waarom Karskens er zo graag in wil. Geld, is het antwoord. Hij kan op websites, podcasts, blogs en commerciële televisiekanalen volop zijn gang gaan. Maar dan mist hij zijn aandeel in dat miljard aan belastinggeld om programma’s te maken.

Ook ik zit hier onder auspiciën van de Nederlandse Publieke Omroep. Maar die hele NPO is overbodig, schreef iemand deze week in de Volkskrant. En zo is het. De ether is allang digitaal bevrijd.

Ik zou dus tegen Karskens willen zeggen: hou de eer aan jezelf, stap uit dat vermaledijde omroepbestel en sliep Hilversum uit.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie