Opinie & Commentaar
EO

Arrogante Nederlanders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arrogante Nederlanders

Je kunt wel gelijk hebben, maar kun je het ook krijgen? Nederlanders vissen wat dat betreft wel eens achter het net. En kunnen vaak behoorlijk arrogant overkomen in de wereld, aldus columnist Bertine Moenaff.

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over hoe Nederland de lobby voor een duurzame vorm van visserij kon verliezen in Brussel. Minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten moest toegeven dat Nederland te solistisch heeft geopereerd in het pulsvis-dossier.

Nederland kreeg aanvankelijk voor een klein deel van de vissersvloot vergunningen om op onderzoeksbasis de nieuwe pulstechniek te gebruiken, maar heeft door de jaren heen wel erg scheutig vergunningen geregeld die uiteindelijk commercieel zijn gebruikt. Met de gedachte dat de techniek in de toekomst wel gelegaliseerd zou worden. Wat kon er tegen zijn, er leken alleen maar voordelen te zijn: minder brandstofgebruik, minder bodemberoering, minder schade voor andere dieren.

Toch wordt de techniek door de EU verboden. Het pulsvissen zette kwaad bloed bij kleinschalige vissers uit Frankrijk en andere Europese landen en Nederland verloor kansloos alle stemmingen. "We hadden het niet alleen voor eigen vissers, maar Europabreed moeten inzetten," zo stelde Carola Schouten gisteren in het Kamerdebat. Ook oud-staatssecretaris Henk Bleker trok het boetekleed aan in Dit is de Dag. Hij was verantwoordelijk op het moment dat de pulstechniek geïntroduceerd werd, maar geeft nu toe dat Nederland te weinig heeft toegezien op het onderzoek dat gekoppeld was aan de pulsvis-vergunningen.

En nu zitten de vissers die miljoenen geïnvesteerd hebben met de gebakken peren. Omdat we dachten dat het wel goed zou komen. De teloorgang van het pulsvissen – een Nederlandse uitvinding - is wellicht een treffende illustratie van Nederlandse arrogantie. Gelijk hebben, maar niet krijgen, omdat je de rest niet hebt meegenomen in het proces.

Verwaande kwast

En deze week ging nog een voorbeeld van Nederlandse arrogantie de wereld over. Historicus en journalist voor De Correspondent Rutger Bregman, die eerder al viral ging vanaf een panel in Davos waar hij miljonairs de les las over hun belastingmoraal, had nu een een stunt uitgehaald op de Amerikaanse zender FoxNews in een uitzending van Tucker Carlson die nooit uitgezonden zou worden. In het item draait Bregman de rollen totaal om. In plaats van dat hij zich laat interviewen, legt hij de presentator zelf op de gril. Waarom pleiten FoxNews opiniemakers nooit voor belastingverhoging voor de allerrijksten? Volgens Bregman omdat ze in de zak zitten van het grootkapitaal.

Bregman heeft wellicht een punt als het gaat om hogere belasting voor de allerrijksten, van gelijk krijgen komt het niet omdat de interactie louter bestaat uit eenzijdige, persoonlijke beschuldigingen aan het adres van Carlson. Erg komisch in de uitvoering, maar Bregman zelf gaf donderdag ook toe in De Wereld Draait Door: 'Ik kom wel over als een verwaande kwast."

Bregman kreeg in DWDD veel lof en applaus voor opnieuw een 'viral hit job'. Maar hij oogstte op de Nederlandse sociale media ook veel kritiek en afkeer. Zijn mensen soms jaloers op het succes dat hij heeft als ‘some random Dutch historian’ die opgepikt wordt door Amerikaanse politici als Bernie Sanders en Alexandria Ocasio Cortez en zo’n beetje alle Amerikaanse media? Iemand kapittelen die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt is wellicht ook wel weer typisch Nederlands.

Bertine Moenaff is politiek redacteur voor Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie