Opinie & Commentaar
PowNed

Wie staat er nog op voor ondernemers in de politiek? 'Het is gewoon pure diefstal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie staat er nog op voor ondernemers in de politiek? 'Het is gewoon pure diefstal'

Ondernemende, hardwerkende mensen krijgen het steeds moeilijker in Nederland. Door een optelsom van maatregelen worden ondernemers uitgerookt en ontmoedigd. Het gevolg: gedwongen vertrekken uit Nederland, vanwege torenhoge belastingen. In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! spreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met Wybren van Haga en Geert Dales van de politieke partij BVNL. Ze analyseren het beleid van de 'rechtse' regering, die volgens hen juist erg links is voor Nederlandse ondernemers. Wat gaat er mis in het huidige beleid? En wie in Den Haag komt er eigenlijk nog écht op voor ondernemers?

#203 - OP Z'N KOP! Wie staat er nog op voor ondernemers in de politiek? - Op z’n Kop!

Belastingdruk en box 3

Vorige week stemde de Eerste Kamer in met de Wet Tegenbewijsregeling Box 3. De zorgen over de belastingen die midden- en kleinbedrijven (mkb) hierdoor moeten gaan betalen, nemen toe. "Al die mkb’ers, dat zijn er 2 miljoen als je de zzp’ers meerekent, hebben in box 3 een pensioentje opgebouwd," stelt Wybren van Haga (BVNL).

Van Haga legt uit: "We betalen nu 17 keer zoveel belasting in box 3 als een jaar of vier geleden. En volgend jaar gaat het fictieve rendement nog een keer naar 7,88 procent. Daar betaal je dan 36 procent belasting over. Dan betaal je dus bijna 3 procent over de WOZ-waarde van je verhuurde woning." "Het is eigenlijk gewoon pure diefstal," vindt Geert Dales. "Soms prijs ik me gelukkig dat ik geen bezit heb," zegt hij. "Maar ik ken genoeg mensen die hier hard voor hebben gewerkt en nu alles voor hun kiezen krijgen."

Woningmarkt

De opstapelende maatregelen voor ondernemers hebben volgens Dales ook gevolgen voor de woningmarkt: "Ik ben huurder, en ik zat in een appartementencomplex dat altijd alleen verhuurd werd. Nu wordt elke keer als iemand vertrekt, het appartement verkocht. Daardoor krimpt de huurmarkt verder." Dales maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van betaalbare woonruimte: "Het is vrijwel onmogelijk geworden om een huurhuis te vinden." "Er staan op dit moment zo’n zes- tot zevenhonderd mensen in de rij voor elk huis dat op de markt komt." Van Haga vult aan: "Je kunt van een verhuurder ook niet verwachten dat hij met verlies blijft verhuren." "Als een woning leegkomt en ik kan het verhuren voor duizend euro per maand, maar ik moet er tweeduizend euro per maand belasting over betalen, dan heb ik geen andere keus dan verkopen."

Niet vertegenwoordigd

Rick vraagt zich af of er in Den Haag wel over dit probleem wordt gepraat. "In Den Haag is er helemaal niemand die dit probleem begrijpt", stelt Van Haga: "Ze voelen het zelf niet in de portemonnee." Volgens Van Haga is de politiek helemaal ontworteld: "Dit is bij de Hoge Raad geweest, want iedereen vond het oneerlijk. Toen heeft de Hoge Raad gezegd: 'We gaan naar werkelijk rendement kijken.'" Van Haga is het eens met deze uitspraak: "Als ik een ton winst maak, wil ik daar best twintig procent belasting over betalen."

Toch blijkt het in de praktijk niet zo te werken. "Ze zien winst als omzet min een klein beetje van je financieringslasten, maar je mag je kosten niet aftrekken." Rick vraagt zich af of omzet en winst niet door elkaar worden gehaald. "Dat is economie op middelbare schoolniveau: winst is omzet min de kosten", stelt Van Haga. Marianne Zwagerman reageert verontwaardigd: "Het is alsof je een supermarkt belasting laat betalen over de omzet in plaats van de winst." "Dan ben je binnen een week failliet." Volgens haar ontbreekt het aan basale kennis in de politiek: "Het tragische is dat je het aan het gemiddelde Kamerlid in blokletters moet uitleggen." "Ze snappen het verschil niet."

Oproep aan ondernemers: "Spreek je uit en doe mee"

"Wij moeten als kiezers goed kijken naar wat partijen beloven en daadwerkelijk doen," zegt Van Haga. Hij vindt het jammer dat veel ondernemers bij de vorige verkiezingen een proteststem uitbrachten, bijvoorbeeld op partijen die uiteindelijk juist geen ondernemersvriendelijk beleid voeren. Marianne Zwagerman herkent dat veel ondernemers het gevoel hebben dat de oplossing niet meer uit de politiek gaat komen. "Ze willen wel iets doen, maar weten niet hoe."

"Ga alsjeblieft meedoen", pleit Van Haga: "Dat kan op heel veel verschillende manieren." Van Haga verwacht niet van ondernemers dat ze mee gaan vergaderen in de gemeenteraad, maar hij hoopt wel dat ze zich aanmelden bij een politieke partij. Van Haga zegt dat hij met veel ondernemers spreekt die wel willen reflecteren, maar niet durven of kunnen deelnemen aan de politiek. Toch moedigt hij hen aan om op een of andere manier betrokken te raken, al is het maar als adviseur of steunbetuiger.

Bekijk hieronder het volledige gesprek tussen Marianne Zwagerman, Rick van Velthuysen, Wybren van Haga en Geert Dales:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie