Opinie & Commentaar

Wij zijn wakker, terwijl je 's nachts hoort te slapen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wij zijn wakker, terwijl je 's nachts hoort te slapen

Het is vrijdagnacht, iets over twee uur, de nacht van de radio is begonnen. Een programma waarin ik op zoek ga naar verhalen. Van kunstenaars, programmamakers, journalisten, opiniemakers en verhalen van luisteraars.

De telefoonlijn van de studio staat open om na te praten over wat ik laat horen. Soms zijn het vreemden die ik nooit eerder sprak, soms zijn het, inmiddels bekenden. We hebben allemaal een ding gemeen, wij zijn wakker terwijl je eigenlijk hoort te slapen.

Brandalarm

Eens in de zoveel tijd, zo om de drie weken belt ene Henriette om te reageren op een van de items. Een lieve vrouw, en, altijd wel iets interessant toe te voegen. Laatst belde ze weer. Helaas kwam wat zij te vertellen had niet goed over.

We werden gestoord door een luide schelle piep die zich om de zoveel seconde herhaalde. Ik herkende de piep omdat ik er zelf thuis ook wel eens last van heb gehad, en vertelde haar dat het batterijtje van haar brandmelder bijna leeg was.

Ze reageerde verbaasd, verwachtte niet dat ik het piepje door de telefoon kon horen. ‘Oh ja, ik hoorde af en toe wel iets maar ik wist niet waar het vandaan kwam, is het de brandmelder ja? Samen luisterden we naar het piepje. Ja, het was de brandmelder.

'Heeft u de batterijtjes nou nog niet vervangen?'

Een paar weken later had ik haar weer aan de telefoon. Weer reageerde ze op een item en weer had ze inhoudelijk een mooie toevoeging. Helaas, werd haar reactie, weer verstoord door het schelle piepje op de achtergrond.

‘Heeft u de batterijtjes nou nog niet vervangen?’ vroeg ik haar, waarop het stil bleef. De stilte, onderbroken door weer een piepje, gaf aan dat ik Henriette overviel met deze vraag. Haast schuldig vertelde ze me dat het nog niet was gelukt. Wel had ze een nieuw batterijtje gekocht hoor, zo eigenwijs was ze niet nee, er was in die weken gewoon nog niemand bij haar langsgekomen die haar kon helpen, en zelf kon ze er niet bij.

Een vreemde wending, plotseling werd ik geconfronteerd met de eenzaamheid van mijn gesprekspartner. Laatst belde ze weer en het was stil op de achtergrond. Dat kan twee dingen betekenen, of er is iemand langsgekomen om de batterijen te vervangen, of de batterijen zijn nu zo leeg dat zelfs het waarschuwingstoontje niet meer te horen is.

Ik hoor haar een sigaret opsteken

Wie ook vaak belt is Mevrouw van Nelle, waarvan ik eerst dacht het een meneer was. Lachend vertelde ze, dat ze aan de telefoon vaak voor kerel werd gehoord en dat ik haar daarom maar mevrouw van Nelle moest noemen. Hoezo eigenlijk mevrouw van Nelle? vroeg ik en toen schraapte ze haar keel, en hoorde ik haar een sigaret opsteken.

Mevrouw van Nelle belde vaak met een geinige anekdote die niet alleen bij mij in de smaak viel, maar ook bij de andere luisteraars. Eén keer hebben we haar in contact gebracht met een van hen, die we voor het gemak, potentiële meneer van Nelle, hebben genoemd. Ze hebben die nacht, urenlang aan de telefoon gehangen, wat zich de nachten daarop herhaalde.

Twee mensen vinden elkaar door naar een nachtprogramma te luisteren

Het duurde weken en mevrouw van Nelle belde niet meer zo vaak om te reageren op de uitzending. Ik was best trots. Twee mensen, twee vreemden met een overeenkomst. Zij leven ’s nachts wanneer je eigenlijk moet slapen, vinden elkaar door naar een nachtprogramma te luisteren.

Aangenaam verrast was ik toen Mevrouw van Nelle weer van zich liet horen. Helaas was dat om te vertellen dat zij onaangenaam verrast was door potentiële meneer van Nelle. Na weken bellen in de nacht hebben ze elkaar ontmoet, gewoon overdag.

De potentiële meneer van Nelle had in die weken echter geen moment gevonden mevrouw van Nelle te vertellen dat hij blind was. En op zo’n letterlijke blind-date zat mevrouw van Nelle niet te wachten. ‘As je nog is iets heb... vraag dan wel vooraf of ie ken zien….’ Waren haar laatste woorden, waarna ze de nacht weer indook, met haar sigaretje naast haar radio.

De luisteraars van de nacht en ik. Je kan het vergelijken met het oranjegevoel maar dan zonder voetbal. Verschillende mensen met verschillende gedachtes en een overeenkomst. Wij zijn allemaal wakker terwijl je ’s nachts hoort te slapen.

Malou Holshuijsen presenteert iedere vrijdagnacht tussen 02:00 en 05:00 uur het programma 'De Nacht van de Radio'

Ster advertentie
Ster advertentie