Opinie & Commentaar
EO

Ella Vogelaar flashbacks

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ella Vogelaar flashbacks

Tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer ging het er deze week meermaals hard en persoonlijk aan toe. Hoe vaak kwam dat eerder voor? Het jaar 2007 kwam in gedachten, het jaar dat Geert Wilders de toenmalige minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar ‘knettergek’ had genoemd. Ophef!

Wilders kon het niet verdragen dat Vogelaar had gefantaseerd over een toekomstig Nederland met een joods-christelijk-islamitische traditie en maakte haar herhaaldelijk uit voor ‘knettergek’. De toenmalige kamervoorzitter Gerdi Verbeet greep niet in wegens onparlementair taalgebruik en Vogelaar maakte ook geen bezwaar tegen de belediging door Wilders. Maar onder andere SGP’er Kees van der Staaij maakte er wel een punt van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De orthodox christelijke Kees van der Staaij begon Wilders - een agnost die graag dweept met cultuurchristendom - de les te lezen dat in een ‘joods-christelijke traditie’ een minister ‘nooit, maar dan ook nooit’ voor knettergek uitgemaakt kon worden.

Joods, christelijk, islamitisch

Wat de ‘joods-christelijke’ traditie van Nederland precies inhoudt, blijft altijd vaag. Of het terecht is in een land waar joden eeuwenlang verketterd en vervolgd zijn, dat blijft discutabel. Maar in de Algemene Politieke Beschouwingen van deze week kwamen wel een mooi stukje joodse en een mooi stukje christelijke traditie om de hoek kijken. PvdA-leider Lodewijk Asscher refereerde in zijn inbreng aan de joodse Grote Verzoendag Jom Kippoer en de kleine christelijke partijen lieten zoals gewoonlijk niet na te verwijzen naar Gods zegen en lessen uit de bijbel.

Ik weet niet of DENK-leider Kuzu ooit overwogen heeft een korantekst aan te halen, waarom niet als je er door geïnspireerd bent. DENK wil zich echter niet profileren als islamitisch en het zou natuurlijk ook slecht vallen in een overspannen parlement waar een anti-islam partij al het hardst om aandacht schreeuwt.

Vogelaarwijken

Maar niet alleen de hardheid van het debat deed terugdenken aan het tijdperk Vogelaar. Ook het voorstel van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om achterstanden in probleemwijken aan te pakken, deed denken aan de zogenaamde ‘Vogelaarwijken’. Waar Dijkhoff ‘oplossingen’ ziet in zwaarder straffen, drang en dwang, investeerde Vogelaar in stenen, sportveldjes en buurtbarbecues om wijken leefbaarder te maken. Het was niet bepaald allemaal meetbaar effectief gebleken.

Maar nu in 2018 moet wel geconstateerd worden dat het ook weer niet allemaal weggegooid geld is gebleken. De huizenprijzen zijn in de veertig aangewezen probleemwijken dankzij Vogelaars inspanningen met 3,5 procent gestegen, een mooie maat voor leefbaarheid. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit was het wellicht een toevalstreffer, maar weggegooid geld vinden ze de Vogelaar-aanpak niet.

Indische Buurt

Ik bekeek nog even welke wijken er ook alweer onder de noemer 'Vogelaarwijk'/'krachtwijk'/'prachtwijk' vielen. Onder andere de Indische Buurt in Amsterdam. Ooit blijkbaar een beroerde no go area, nu mijn favoriete wijk in onze hoofdstad. Ongetwijfeld gebeurt daar nog steeds van alles wat niet deugt achter gesloten deuren. Maar ik heb er wel bijna een jaar met heel veel plezier gewoond. En ik kom nog steeds erg graag in de Javastraat waar yuppen werken in hippe cafeetjes, mannen in djellaba en vrouwen met hoofddoek hun boodschappen kunnen doen in diverse Turkse en Marokkaanse winkels en waar de lokale kerk de deuren altijd wagenwijd open heeft staan voor allerlei maatschappelijke activiteiten.

Waarschijnlijk een klein stukje Nederland dat Ella Vogelaar voor ogen had. Was ze toch niet helemaal totaal knettergek?

Bertine Moenaff is samensteller en politiek redacteur voor Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie