Opinie & Commentaar

Yuri-gate: wat je zegt ben je zelf!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yuri-gate: wat je zegt ben je zelf!

[EO] Wat je zegt bent je zelf. Vroeger, als kind, vond ik het altijd maar een rare uitspraak. Als ik iemand anders een sukkel vind, waarom zou ik dan zelf een sukkel zijn? Misschien omdat het sukkelig is om een ander een sukkel te vinden, maar dat was toen nog te moeilijk voor me.

Sinds Yuri-gate snap ik de uitspraak ‘wat je zegt ben je zelf’ ineens wel. Iedereen die de afgelopen dagen een mening heeft geventileerd over Yuri van Gelder, zei vooral iets over zichzelf. Als je het belachelijk vindt dat de turner naar huis is gestuurd, zeg je daarmee dat jij de vergrijpen niet ernstig genoeg vindt om iemand van de Spelen te verwijderen.

(Even tussendoor: voor mij zijn de feiten nog niet helemaal duidelijk. Yuri’s advocaat Hellingman heeft een ander verhaal dan de reconstructie in het AD van donderdag. Voor mij is bijvoorbeeld behoorlijk belangrijk of Yuri bij terugkeer in het dorp andere sporters wakker heeft gemaakt. Ben ik allergisch voor, mensen die mij te vroeg wekken…)

Maar laten we er even vanuit gaan dat Yuri dronken thuis is gekomen en anderen heeft gewekt. Als je dan zegt dat Yuri niet naar huis gestuurd moet worden, zeg je daarmee vooral iets over jezelf. Jij vindt dronken thuiskomen tijdens de Olympische Spelen kennelijk niet heel erg. In ieder geval vind je het niet zo erg dat iemand naar huis moet.

En als je wel vindt dat Yuri terecht is weggestuurd, zeg je ook daarmee vooral iets over jezelf. Jij vindt het niet kunnen dat een topsporter dronken thuiskomt en anderen wekt.

Dus: wat je zegt ben je zelf, in optima forma.

Overigens heb ik de indruk dat het vooral journalisten zijn die het belachelijk vinden dat Yuri naar huis gestuurd is (Peter R. de Vries, Theodor Holman (Parool), Arjan van Veelen (NRC), Pieter Klok (commentator Volkskrant). En dat het vooral (ex)-topsporters waren die de verwijdering van de ‘Lord of the rings’ logisch vonden (Inge de Bruijn, Thijs Zonneveld, Dennis van der Geest en Pieter van den Hoogenband). Wie zou er nou meer verstand van hebben, denk ik dan, journalisten of ex-topsporters? Maar dat zegt weer vooral iets over mij.

Ik vind het overigens terecht dat Yuri naar huis is gestuurd (als tenminste waar is dat hij anderen wakker heeft gemaakt) Maar daarmee zeg ik niks over Yuri. Ik zeg vooral dat ik het heel erg vind om op onchristelijke tijden wakker gestommeld te worden.

Tijs van den Brink presenteert elke avond Sportzomer op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie