Opinie & Commentaar

Mediaforum: 'Turkse politici moeten het woord kunnen voeren in Keulen'

foto: Screenshot webcam
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Turkse politici moeten het woord kunnen voeren in Keulen'

[KRO-NCRV] "Ik vind het heel raar dat Turkse politici vandaag niet het woord mogen voeren op die grote demonstratie van Erdogan-aanhangers in het Keulen. We hebben hier toch te maken met vrijheid van meningsuiting." Dat zegt journalist en programmamaker Erik Noomen vandaag in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Het Duitse constitutionele hof heeft gisteren Turkse politici verboden de mensenmassa in Keulen toe te spreken. Om veiligheidsredenen mag dat ook niet via live-video.

Tegendemonstraties

Het wordt een spannende dag vandaag in Keulen. De autoriteiten verwachten dat zo’n 30.000 aanhangers van de Turkse president Erdogan naar de demonstratie komen. Ze willen hun steun betuigen aan het Turkse bewind na de mislukte couppoging twee weken geleden. Ook zijn er tegendemonstraties aangekondigd, waaronder die van de beweging 'Keulen tegen rechts' en de rechtse burgerbeweging Pro NRW. Ze verzetten zich tegen het beleid van de Turkse regering na de coup.

Volgens journalist Max van Weezel is het verbod van het constitutionele hof wel begrijpelijk. ‘Vier tegendemonstraties, ik kan mij wel voorstellen dat de autoriteiten bang zijn dat het uit de hand loopt. Het wordt ook wel erg veel inmenging in Duitse binnenlandse aangelegenheden.’

Kalmte

De Duitse regering heeft opgeroepen om de kalmte te bewaren en niet de confrontatie te zoeken met andere groepen. De organisatie van de pro-Erdogan demonstratie heeft laten weten dat er mensen van alle Turkse partijen aan het woord komen. .

Ster advertentie
Ster advertentie