Opinie & Commentaar

Hoera, politiek

foto: EenVandaag.nlfoto: EenVandaag.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoera, politiek

Cold Turkey. Zo heet het als je geestelijke afhankelijkheid niet wordt bevredigd. Onrustigheid, rillen, transpireren, zelfs in een delirium geraken is soms niet uitgesloten. Reces, geen politiek. Het medicijn dat werd aangeboden heette sport. ’s Nachts, in de ochtend, tussen de middag, ’s-avonds, onder het bed, in de kast. Overal sport. Dromen van het Holland Heineken House, doorzakken met Yuri. Plots kon ik zwemmen, hele lange afstanden. Het is allemaal in mijn op hol geslagen hoofd voorbij gekomen. En weer trad er gewenning op. Een dag zonder sport, werd een dag niet geleefd.

Ik verwacht op dinsdag 6 september naast een minuut stilte voor de overleden oud-premier Piet de Jong dat Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib er toch nog iets over zegt. Over die plakken, dat doorzettingsvermogen, dat wij als founding father van de Europese Unie-in-verval toch iets hebben om trots op te zijn.

We moeten er allemaal aan geloven, maar politiek worden we weer aangeslingerd. Ze hebben zich daar in Den Haag behoorlijk stil gehouden. Nu ja, wat kan er op tegen beachvolleybal, hockey of een achterwaartse buikdraai op de evenwichtsbalk. Of het moet de staatsgreep in Turkije zijn, de arrestatie van tienduizenden mensen bij onze NAVO-partner, het slagveld in Aleppo. Nee, het kon er niet tegenop. De Kamerleden – ik had het niet durven voorspellen – kwamen niet vanachter NOS Rio Vandaag vandaan.

Slim wel van Dick Schoof, de Nationale Veiligheidscoördinator, om net toen de Kamer met reces was, bekend te maken dat met de vluchtelingenstroom er wel degelijk af en toe een terrorist meelift. In ‘het seizoen’ zou de hel zijn losgebroken en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid, hadden zeker uitleg moeten geven. Maar nee. Het VVD-Kamerlid Malik Azmani heeft nog wel met iets de krant gehaald, maar het bleef behoorlijk rustig. Waarschijnlijk zijn er Kamervragen over het te lang douchen van jongeren onder de 35 jaar bij de Griffie ingediend, maar dat moet ik nog even checken. Er is nu nog een laatste restje reces. Maar sommige partijen zijn inmiddels al va-banque gegaan. D66 scoort publicitair goed met een dik concept-verkiezingsprogramma – 200 pagina's - 50Plus van Henk Krol, en niet te vergeten Jan Nagel werd in pers evenmin gemeden en ook Geert Wilders realiseerde zich plots dat er een verkiezingsjaar aankomt en rammelde op de terugreis van een bezoek aan Donald Trump een A4-tje met wilde en vooral onhaalbare ideeën uit de laptop.

Langzaam maar zeker ben ik er ook weer klaar voor: komt Pechtold in het kabinet of wordt hij toch burgemeester van Den Haag? Komt er een kabinet met vier of vijf partijen? Worden Ron Meijer, Lilian Marijnissen en Jan Slagter de lijstduwers van Roemer? Moet Diederik Samsom alleen de PvdA-kar trekken en laten Asscher en Dijsselbloem hem in de steek? Wordt de VVD weer liberaal? En wanneer horen we dat ook Sybrand Buma minister wil worden?

Ongelijkheid, ouderen zonder werk, doe-het-zelf-zorg…er komt nog zoveel aan. Heerlijk, Prinsjesdag, Algemene Politieke en Financiële Beschouwingen, verkiezingscongressen, Europa, de euro, winnaars en verliezers, formatie. Niks cold turkey. Hoera, politiek!

Kees Boonman , politiek commentator

Ster advertentie
Ster advertentie