Opinie & Commentaar

Het is hommeles bij de SP

BNNVARA
foto: Jiri Buller / Volkskrantfoto: Jiri Buller / Volkskrant
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is hommeles bij de SP

De Tweede Kamer houdt mei-reces, maar daar trekken de politieke commentatoren van De Nieuws BV zich niets van aan. Francisco van Jole, eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl, en Peter Kee, politiek redacteur bij Pauw, geven hun ongezouten kijk op de politieke actualiteit. Dit keer staat het gedoe bij de SP op het programma.

Flinke druk

Afgelopen weekend zag de partij in Limburg gedeputeerde Daan Prevoo en vijf Statenleden vertrekken. Volgens Prevoo had de SP-partijtop "flinke druk" op hem uitgeoefend. Als gedeputeerde was Prevoo kritisch over een toenemende xenofobe houding die hij in Limburg bemerkte. "Daar zijn ze binnen de SP bang voor", zegt Van Jole. "Binnen die partij is een hele stroming die niets moet hebben van de leuze 'arbeiders aller landen verenigt u'."

Quote

Binnen die partij is een hele stroming die niets moet hebben van de leuze 'arbeiders aller landen verenigt u'

Peter Kee

Prevoo maakte zich juist sterk voor goede huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten. Gesprekken daarover met SP-voorzitter Ron Meyer waren "niet plezierig", aldus Prevoo bij regionale omroep L1.

Ron Meyer

De partijvoorzitter vond het "prettige gesprekken", zegt Peter Kee die over deze kwestie met Meyer sprak. Hij zou geen druk hebben uitgeoefend. Maar volgens Kee past de bemoeienis van de partijtop wel in de koerswijziging van de SP. Peter Kee: "De SP was een tolerante partij voor migranten." Onder leiding van Meyer en Lilian Marijnissen gaat het roer om. "Ze willen opkomen voor de boze burger en lager opgeleiden en die moeten niet concurreren met goedkope Poolse arbeiders." Ook willen ze terug naar de activistische wortels van de partij en dat botst met besturen, als compromissen moeten worden gesloten.

Ster advertentie
Ster advertentie