Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Vroeger ging het meer om de muziek, nu gaat het om het imago'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vroeger ging het meer om de muziek, nu gaat het om het imago'

Het zijn mooie tijden voor fans van boy- en girlbands uit de jaren negentig. Take That, Westlife, Boyzone, Spice Girls en Backstreet Boys gaan de komende maanden allemaal op tournee. Maar waar zijn de boy- en girlbands van nu gebleven? Op die vraag geeft muziekjournalist Klaas Knooihuizen in De Nieuws BV antwoord en Rein van Duivenboden van Mainstreet en Anna Speller van K-otic delen hun ervaringen.

Video niet beschikbaar

Om met de deur in huis te vallen, volgens Klaas Knooihuizen komt het door social media dat boy- en girlbands minder populair zijn. Jongeren treden al op jonge leeftijd onder hun eigen naam naar buiten. Knooihuizen: "Op Instagram zijn ze al op hun twaalfde 'iemand' en als ze dan op een gegeven moment muziek gaan maken, gaat dat vanaf hun eigen account de wereld in."

Op muzikaal gebied mist Knooihuizen de boy- en girlbands niet echt. Hij legt uit dat het geen genre is zoals dance, R&B of gabber. "Ze maakten gewoon popmuziek of R&B en die muziek bestaat nog steeds, alleen de uitingsvorm is anders. Dus misschien mis je er alleen cultureel iets aan."

Mainstreet gekte

Rein van Duivenboden begon als twaalfjarig jongetje in de boyband Mainstreet. Het avontuur begon bij de Voice Kids en na hun deelname aan het Junior Songfestival brak de hysterie los. Als naar schoolgaand jongetje van twaalf was het soms wel gek. Van Duivenboden: "Voor meisjes die nieuw op school kwamen was het even wennen, dan was het even een foto en een handtekening en was het wel oké. De jongens vond het vaak moeilijk om zich een houding te geven."

Het gebrek aan privacy was lastig voor Van Duivenboden. "Als je jong bent en je zit in de puberteit, komt dat net even wat harder binnen. Daar heb ik toen een periode last van gehad, maar omdat ik in een band zat en we met z'n vieren waren ik er doorheen ben gekomen."

Rolverdeling

Anna Speller hoorde bij de band K-otic, de band ontstond door het progamma Starmaker. De manier waarop, de destijds vijftienjarige, Speller als het sexy meisje van de groep werd neergezet vond ze niet altijd even leuk. "Als ik het terugzie begrijp ik het allemaal wel, maar ik vond het toen niet leuk. Als je wat ouder wordt kun je dat beter dragen."

Quote

De artiesten die nu doorbreken laten veel meer zichzelf zien en dat zijn mensen die hun eigen imago hebben

Klaas Knooihuizen

Bij bijvoorbeeld de Spice Girls had je Posh Spice en Sexy Spice. De rolverdeling binnen bands is iets wat tegenwoordig minder aanslaat. Knooihuizen legt uit: "De artiesten die nu doorbreken laten veel meer zichzelf zien en dat zijn mensen die hun eigen imago hebben." Maar is een band dan nep? Volgens Speller niet. "Mensen probeerden dat wel ergens bij ons te zoeken, maar we hadden echt een leuke groep."

Waar zijn de boy- en girlbands van nu gebleven?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie