Opinie & Commentaar
BNNVARA

De beste speech van de maand juni begint bloednerveus

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van de maand juni begint bloednerveus

Vlak voor het zomerreces, meer ingegeven door de sportzomer dan door een verwachte droogte aan speeches, kiest het panel van De Nieuws BV ook deze laatste donderdag weer de speech van de maand. En juni brengt een internationaal boeket aan sprekers!

Video niet beschikbaar

Op nummer drie staat namelijk de Deense bondscoach, Kasper Hjulmand. De beelden van Christian Eriksen die op het veld een hartstilstand krijgt, kunnen niemand onberoerd hebben gelaten. En Hjulmand mocht het woord voeren na de wedstrijd, die nog diezelfde avond werd uitgespeeld. En werd verloren door Denemarken.

Jurjen van den Bergh van 'De Goede Zaak' zegt over de speech: “Je ziet dat hij in alles worstelt met zijn kritiek op de UEFA. En met zijn gevoelens voor zijn groep, en voor Eriksen. Hij is het overduidelijk niet eens met de beslissing om de wedstrijd uit te spelen, maar uit juist kritiek door de saamhorigheid van de groep te benadrukken. Niet door woedend te worden op de bond. Daardoor wint zijn betoog alleen maar aan kracht.” Ook Julia Wouters, van 'Leading Women', is onder de indruk: “Ik kan ongelooflijk genieten van een goed doortimmerde speech, zo eentje waar maanden aan gewerkt is, maar deze man zegt precies op het goede moment, precies de goede dingen. Ik heb helemaal niets met voetbal, maar deze speech ging door merg en been.”

Nummer twee

Op de tweede plek vinden we een bijzondere speech. Een pleitnota, van Mpanzu Bamenga. In zijn zaak over etnisch profileren kreeg hij spreektijd, en die pakte hij met verve. Van den Bergh zat in de zaal. “Ik heb de zaak gevolgd en Mpanzu raakt precies de juiste snaar.” Dat vindt ook Wouters: “De enige manier om mensen ervan te doordringen hoe erg etnisch profileren is, is ze te laten voelen hoe het voelt. Dat is precies wat Bamenga voor elkaar krijgt.”

Nummer één

Nummer 1 deze maand komt uit de Verenigde Staten. Paxton Smith mag bij haar afstuderen van de Lake Highlands Highschool als beste van haar klas een rede houden. Ze heeft een speech voorbereid over de invloed van de media, maar lijkt live op het podium van onderwerp te veranderen. “Je moet het filmpje echt even helemaal kijken eigenlijk”, zegt Julia Wouters. “De inleiding door haar leraar voegt al een extra laag toe, en de ietwat bevreemdende situatie met een stadion vol mensen op anderhalve meter ook.”

Paxton begint bloednerveus, maar komt al snel op stoom. Ze houdt een vlammend betoog over de nieuwe abortuswet, die is aangenomen in haar staat. “Ze doet het qua taal ook heel knap”, betoogt van den Bergh. “Ze heeft het over de angst die zij voelt als ze met iemand naar bed gaat, maar ook over consent. Ze zegt dat die wet is aangenomen zonder haar consent, wat talig een hele knappe vondst is.” “Het is van de speeches van deze maand, naast die van de Deense bondscoach, de tweede die me echt tot tranen toe roerde”, aldus Julia Wouters.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie