Cultuur & Media
BNNVARA

Maidenspeech Habtamu de Hoop is beste speech van april

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maidenspeech Habtamu de Hoop is beste speech van april

Van een dichter des vaderlands, via een voetbalfan tot een vers Kamerlid. In De Nieuws BV wordt iedere maand een speech van de maand uitgekozen door een deskundig panel.

Het was een mooie maand als het gaat om speeches, zowel nationaal als internationaal. Zo vond ook ons panel, verantwoordelijk voor de verkiezing van 'Speech van de Maand', dit keer bestaand uit Julia Wouters van 'Leading Women' en Huib Hudig van 'Speak to Inspire'.

"In een maand waarin de Oscars worden uitgereikt verwacht je eigenlijk een speech van een acteur of een regisseur in de top-3, maar daar was simpelweg geen plek voor", zegt Hudig. "Al wil ik nog wel even verwijzen naar de toespraak van Tyler Perry, waarin hij schitterend vertelt over hoe hij heeft geleerd niet te haten."

"Wat opviel is dat vooral veel in ons eigen land eigenlijk steengoed was", vond Wouters. "Twee maanden geleden vond ik het niveau in nog Nederland bedroevend. Gelukkig is dat nu anders."

3. Een dichter, een acteur en een spreker

Op drie is dan ook Ramsey Nasr terechtgekomen. Zijn nieuwe boek wordt ontzettend goed ontvangen en bij praatprogramma De Vooravond mocht hij zijn visie geven op wat er in Nederland aan de hand is. Hudig: "Ook al ben ik het niet perse met hem eens, hij zegt het ongelooflijk mooi." Wouters vult aan: "Hij is natuurlijk naast dichter ook acteur, en hij doet het ongelooflijk mooi. Los van dat ik het wél met hem eens ben."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=fde7EWm-vFg" start="false"}

2. Spreken vanuit je hart

Nummer twee kwam niet uit eigen land, maar uit Engeland, waar Arsenal-fan George Watts op de dashcam van zijn auto zijn ongenoegen uitte over de voorgenomen Super League, waar zijn cluppie deel van zou gaan uitmaken. Watts ging viral, om zijn overslaande stem, zijn passie, maar vooral toch ook zijn gloedvolle betoog.

"Ik heb helemaal niets met voetbal," zegt Julia Wouters, "maar het is me gelijk duidelijk waar het over gaat. De fans zijn de club, de working class mensen die elke week naar het stadion gaan. Die desnoods een maaltijd overslaan om dat kaartje te betalen."

En het werkt! De Super League kwam er niet. "Het is ook gewoon een mooi voorbeeld dat je niet altijd een politicus of schrijver moet zijn om mee te doen aan deze rubriek. Iedereen is welkom", vindt Huib Hudig.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ZRZsSZPd3dE" start="false"}

1. Hogere storytelling

De winnaar deze maand is Nederlands. Met zijn 'maidenspeech' in de Tweede Kamer overrompelde kakelvers PvdA-kamerlid Habtamu de Hoop de jury. "Hij begint ongelooflijk beeldend, over zijn adoptie vanuit Addis Abeba. Dit is echt storytelling van het hoogste niveau!"

"Wat zo knap is: we zijn zó anders, hij en ik, maar ik begrijp hem helemaal als hij de link maakt naar kansengelijkheid", zegt Wouters. "Iedereen heeft wel iemand waar hij ongelooflijk veel aan heeft gehad. Die hem of haar een kontje heeft gegeven. Daar refereert hij schitterend aan. Hoe hij zijn persoonlijke verhaal, zonder te dwepen met zijn afkomst, knoopt aan zijn politieke visie, dat maakt hem de terechte winnaar in een ongelooflijk rijke speech-maand."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Speech van de maand April

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie