Opinie & Commentaar
NTR

Column: 'Niet jouw schuld'

foto: Atta de Tolk/ANPfoto: Atta de Tolk/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column: 'Niet jouw schuld'

Vanavond gaat het debat in het NPO Radio 1 programma Kwesties over jongeren en schulden. Zijn hun zelf opgebouwde schulden daadwerkelijk eigen schuld of mogen ouders en gemeente te hulp schieten?

Rapper Atta de Tolk vindt er in ieder geval het volgende van:

We leven in een tijd waar de schijn wordt opgehouden. We fake it before we make it, maar de handjes worden opgehouden. We vinden dat heel normaal, zelfs om carrières mee te bouwen.

Geloof de helft van wat je ziet met een bril van blind vertrouwen.

Terwijl we jongeren laten focussen op lange termijn i.p.v. kort… duwde de DUO studenten leningen door de strot. Ik herinner me nog hoe bij mij dat telefoongesprek ging. 'Wij hebben echt de allergoedkoopste lening.' Op mijn antwoord dat ik een lening niet per se nodig had… kreeg ik een wedervraag of ik ademruimte niet onderschat. 'Je kunt het aan ons terugbetalen als je later je geld verdient.' Is het niet gewoon een goed uitgekookte scheme?

Net als nu krijgen en later afbetalen. Je moet wakker worden en zien dat ze grappen met je uithalen.

Ken je de uitdrukking? ‘Zij die betalen die bepalen.’ Dat is bij jou andersom, je betaalt omdat je bij bepaalde keuzes faalde.

Er zijn mensen die je erin houden met een bepaalde methodiek. Sterker nog: dit is niet zomaar business, dit is een industrie. Hoe verder jij zakt in de hopeloze hectiek. Hoe verder zij klimmen richting een eigen kansrijke economie.

Dat moment dat je iemand ziet met een fresh outfit en zegt ‘ik wil ook'. Dat moment ben je net zo verslaafd als iemand die crack rookt. Marketingspecialisten zorgen dat je constant in die mode blijft.

Begrijp je: dat je constant in die mode blijft. Smartphone de sleutel tot gemak maar tegelijk een stand-by crackpijp. Bestel nu snel via de app en zie de speciale korting op de website.

Aanbiedingen zorgen dat we ook als we het niet nodig hebben, het toch willen. In het land der blinden is er korting op zonnebrillen.

Een leegte vul je niet op door je portemonnee verder te legen. Ga iets anders doen voor geluk, een andere invulling van je leven.

Ik begrijp het, overal om ons heen is er verleiding. Maar je gaat het niet surviven zonder budgetbegeleiding. Zoek iemand in je omgeving op, die weet hoe je moet sparen. Of investeren maar niet vergokken of spenderen, dat zijn gevaren.

Daarna ben je failliet, daarna ben je op. Daarna ben je klaar en ga je schamen zonder trots.

Niet feesten met golddiggers daarna laten ze je los. Want een ding van geld is… op een dag gaat het op. Wie neem je dat dan kwalijk? Jij wilde die dingen halen. Soms zijn dingen duurder dan het geld dat je moest betalen. Je bent geen BAAS, je mist een normale basis.

Betalen vriend…. niets in dit leven is gratis.

Atta de Tolk is rapper en vanavond om 20.00 uur te gast bij Kwesties op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie