Opinie & Commentaar
BNNVARA

Topsport is meer dan keihard gaan

foto: ANP Robin Utrechtfoto: ANP Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Topsport is meer dan keihard gaan

Erben Wennemars was er bij toen Dorian van Rijsselberghe in 2012 het goud won in het RS:X windsurfen. Hij leerde een wijze les. Topsport niet altijd alleen gaat over wie het sterkste is en wie het meeste pijn kan lijden.

De ouders van Dorian van Rijsselberghe zagen hun zoon hoog boven de baai bij de Weymouth and Portland national sailing academy het goud veroveren. Erben Wennemars was er bij, in dat huis boven de baai, bij de familie en vrienden van Dorian.

'Topsport gaat meestal over wie de sterkste is en wie de meeste pijn kan lijden,' zegt Erben. 'Maar soms gaat het over het in balans zijn met de elementen en zorgen dat er een zekere harmonie is, met alles wat je doet.' Dat is de les die Erben leerde tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Hij zag de hoe moeder Van Rijsselberghe broodjes smeerde en zorgde dat iedereen het naar zijn of haar zin had. Hij zag de ouders samen, in een schommelstoel. En hij zag waar Dorian van Rijsselberghe vandaan kwam. Hij zag welke mensen hij om zich heen had tijdens alle voorbereidingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dorian van Rijsselberghe werd de eerste Nederlander die een gouden medaille won in het windsurfen sinds de allereerste keer dat de sport, in een andere klasse, olympisch werd. In 1984 was het Stephan van den Berg en toen, 26 jaar later, Dorian van Rijsselberghe. Extra weetje: in 1988 won Jan Boersma de eerste en enige olympische medaille voor de Nederlandse Antillen ook in het windsurfen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erben Wennemars bespreekt elke maandagmiddag het sportweekend bij De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie