Opinie & Commentaar
NOS

Het meisje met het rode haar

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het meisje met het rode haar

De bouwers van het Tourpodium, die ik vroeg in de ochtend even na de finishstreep volg bij hun opbouwwerkzaamheden, wijzen mij op een jonge vrouw aan de andere van het parcours. Een opvallende verschijning met felrood haar. Ze staat dagelijks voor dag en dauw op precies dezelfde plek, pal tegenover het podium waar 11 uur later de truien worden uitgereikt.

Het blijkt te gaan om een goedlachse Deense, die heel bewust haar standplaats kiest. Vroeg opstaan is voor haar geen enkel probleem, ze wil perse als eerste aanwezig zijn zodat zij recht voor het ereplatform kan staan. Dat heeft twee voordelen, vertelt ze. Als ze naar rechts kijkt, ziet ze de finishlijn en kan ze dus live de winnaar over de streep zien komen. En op het moment dat de 'ceremonie protocollaire' plaatsvindt, staat zij strategisch om de bloemen op te vangen.

Het is haar al een paar keer gelukt, vertelt ze. Zo kreeg de Deense al eens de bloemen van bollentrui-drager Ciccone. En vorig jaar nog, het boeketje groen van Wout van Aert. Maar waar ze eigenlijk op hoopt, van droomt, dat zijn de gele ruikers van Jonas Vingegaard. Ook daarom staat ze hier, duidelijk herkenbaar aan haar haarkleur en de vikingmuts, die ze straks op zal zetten.

De Deense ondersteunt weliswaar het volledige peloton - ja, ook Pogi - maar haar landgenoot Vingegaard toch net even meer. Ze komt superlatieven tekort om zijn prestaties deze Tour te benoemen, het was allemaal ‘insane’.

Haar euforie staat in contrast met de manier waarop Vingegaard zich doorgaans profileert: kalm, haast emotieloos. Zo is-ie, weet de Deense: extreem serieus als hij fietst. Maar daarbuiten zegt hij ook gewoon 'hallo'. Sterker nog: toen ze eerder in een bergetappe op het dak van haar auto was gaan staan met de vikingmuts op, had ze zelfs een hoofdknikje van Jonas gekregen.

Het heeft alles te maken met zijn afkomst, legt de vrouw uit. Jonas komt uit Jutland. En daar zijn de mensen extreem nuchter. Moet je zijn ouders eens spreken. Nou ja spreken: ze zeggen vrijwel niets.

Het is inmiddels zes uur in Le Markstein en de Deense met het rode haar staat nog altijd rotsvast op haar plek, inmiddels geflankeerd door honderden mensen. Als Jonas Vingegaard op het podium verschijnt om zich -opnieuw- in het geel te laten hijsen, hoor ik haar boven iedereen uit. "Joooonaaaas!". De bloemen belanden voor haar voeten, maar aan de verkeerde kant van het hek. Een beveiliger is zo goed het gele boeket op te pakken en aan haar te geven. Haar vreugdekreten overstemmen de officiële hymne van de Tour.

Zeg het met bloemen, het zou een mooie reclamecampagne zijn in de Tour de France.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 23 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur, behalve op zaterdag 1 juli (16.00 uur).

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

En houd onze Instagram Stories in de gaten om bij de quiz Hors Catégorie kans te maken op het Tour de France-prijzenpakket!

Ster advertentie
Ster advertentie