Opinie & Commentaar

Seksuele straatintimidatie loopt de spuigaten uit: ‘Vrouwen zijn loslopend wild geworden’

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuele straatintimidatie loopt de spuigaten uit: ‘Vrouwen zijn loslopend wild geworden’

‘Pssst, meisje.’ Sissen, schelden, een handkusje, nageroepen worden, vrouwen die een extra blokje omlopen uit angst dat achtervolgers weten waar ze wonen. Bijna iedere vrouw heeft zo haar eigen ervaring met opdringerige, ongewenste benaderingen. Toch worstelen gemeenten met de aanpak ervan. Wanneer het aankomt op seksuele straatintimidatie zijn we in Nederland te naïef, zegt raadslid voor Leefbaar Rotterdam Tanya Hoogwerf in WNL Opiniemakers.

Seksuele straatintimidatie loopt de spuigaten uit: ‘Vrouwen zijn loslopend wild geworden’

'Vrouwen zijn loslopend wild geworden'

Hoogwerf weet waar ze over praat: in Rotterdam voert ze al jaren een strijd tegen seksuele straatintimidatie. 84 procent van de Rotterdamse vrouwen heeft wel eens last van mannen die het nodig achten om ze zomaar te benaderen. “Het schijnt normaal te zijn om een vrouw uit te schelden, te intimideren, na te sissen of vanuit een rijdende auto meisjes te volgen naar huis. Vrouwen zijn loslopend wild geworden.”

Vrijheid van meningsuiting

Toen Rotterdam met een ‘sisverbod’ kwam, werd de gemeente teruggefloten door de rechter. Een verdachte werd vrijgesproken, omdat het seksueel aanspreken en geven van handkusjes viel onder ‘de vrijheid van meningsuiting’. Tot grote ergernis van Hoogwerf. “We vinden het allemaal oké dat je een boete krijgt wanneer je een stuk kauwgom op straat gooit of wanneer je hond op straat poept, maar vinden het te ver gaan wanneer we iemand beboeten vanwege het intimideren van een vrouw."

Ster advertentie
Ster advertentie