Opinie & Commentaar
BNNVARA

Erben en Patrick: Er gaan wereldrecords sneuvelen

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben en Patrick: Er gaan wereldrecords sneuvelen

"Er zijn eigenlijk maar twee banen in de wereld waar wereldrecords gemaakt en gebroken kunnen worden", zegt Erben. Hij heeft het dan natuurlijk over schaatsen in Calgary en Salt Lake City. "Salt Lake is eigenlijk nog iets sneller, maar je hebt ook concurrentie nodig om records te breken."

En dat ziet Erben dit weekend wel gebeuren. Patrick maakt kennis met nieuwe en oude goden en ontdekt dat het wereldrecord op de 5 kilometer bij de mannen al best wel heel oud is. Toen Enrico Fabris voor heel eventjes het record van Sven Kramer afpakte was Sven niet te genieten, zegt Erben.

"Hij liep briesend door de schaatshal." Een week later was het record weer terug bij Kramer. Dat record staat nu op 6 minuten en 3 seconden. En Erben ziet aankomend weekend twee factoren die een rol kunnen spelen bij zijn voorspelling dat Kramer zijn eigen record weer gaat aanscherpen.

Ten eerste is er sprake van geduchte concurrentie in de vorm van Ted-Jan Bloemen, de Nederlands-Canadees, die het Kramer op de 5 kilometer ook moeilijk kan maken. In een olympisch jaar zijn de sporters als het goed is tenslotte op hun best. Ten tweede is dit misschien wel de laatste keer dat Kramer zijn eigen tijd kan aanscherpen. En dat kan bijna niet mooier dan eindelijk onder die 6 minuten te duiken.

Erben heeft nog twee kanshebbers voor een wereldrecord en deze komen uit Japan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erben Wennemars en Patrick Lodiers bespreken sport in al zijn facetten elke maandag bij De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie