Opinie & Commentaar
WNL

'PvdA was vroeger van law and order, die hadden niets met dit hippiegedoe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PvdA was vroeger van law and order, die hadden niets met dit hippiegedoe'

Grote groepen jongeren hebben afgelopen week gezorgd voor veel overlast en vernielingen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland en de Haagse Schilderswijk. Ook linkse partijen zouden moeten opkomen voor inwoners van deze wijken, zegt mediadeskundige Mark Koster in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

'PvdA was vroeger van law and order, die hadden niets met dit hippiegedoe'

"Maakbaarheidsidealen zijn eigenlijk een heel links thema. Dat is nu totaal weg. Het is allemaal slachtofferschap." Volgens sommige deskundigen zouden de hoge temperaturen en verveling de oorzaak zijn van de onrusten. Ook volgens de politie zou het komen door "een combinatie van vakantie, coronaverveling en de verzengende hitte".

Koster ziet dat anders. "Het zijn onopgevoede types die geen enkele sturing meer hebben. Ze gaan naar buiten om stenen te gooien. Ze zitten op een bankje bij het bejaardentehuis en gaan herrie maken. Het is ongekend."

Opjagen en oppakken

Deze jongeren kunnen dit gedrag vertonen doordat de overheid te slap optreedt, zegt schrijver Koen Petersen. "Het komt door maatschappelijke acceptie. Op het moment dat mensen worden opgejaagd en opgepakt, wordt er anders naar gekeken. Als je in Singapore kijkt, daar vervelen jongeren zich ook, maar zijn de straten schoon en gebeurt niks."

"De mensen in de wijken waar dit gebeurt zijn niet rijk", zegt Koster. "Zij hebben het al zo zwaar. Ook links moet dit omarmen. De oude PvdA deed dat vroeger wel. Die waren van law and order. Arbeiders hadden helemaal niets met dit gedoe. Er is een soort laissez-faire-gedrag gekomen. Een soort hippie-gedoe. Ik ben daar vreselijk tegen."

Ayse Yilmaz, raadslid in Den Haag voor de VVD, deelt de mening dat links hier steken laat liggen. "Ook links mag deze rellen niet accepteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie