Opinie & Commentaar
BNNVARA

Accu's zijn het nieuwe asbest

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Accu's zijn het nieuwe asbest

Volgens Arthur Umbgrove zijn accu's het nieuwe asbest: "Over veertig jaar zitten we met een Himalaya aan accu's, waar dan weer een plan voor moet komen dat miljarden kost." Accu's worden namelijk gemaakt van grondstoffen "die meestal door kinderhandjes worden gedolven in landen waar je liever geen zaken meedoet", zegt hij in De Nieuws BV.

Naast de boerderij van Arthur's grootouders lag een zwart pad dat gemaakt was van zinkassen. "Afval dat je gratis kon ophalen bij de zinkfabriek van Overpelt." Later bleek dat die zinkassen niet goed waren voor de gezondheid en moest iedereen de paden verplicht laten saneren. Hetzelfde gebeurt nu, denkt Arthur, met asbest.

"En terwijl we miljarden uitgeven aan de sanering van asbest, omarmen we intussen massaal de nieuwe heilige graal: accu's." De grondstoffen waarvan accu's zijn gemaakt kunnen niet hergebruikt worden, dus blijven we met bergen zitten. "En zo gaat het steeds: in het begin zijn we blind voor de nadelen, en als onze ogen eenmaal geopend zijn, zijn we doof voor argumenten. Verliefdheid die omslaat in haat."

Elke dag in De Nieuws BV geeft een druktemaker zijn mening over een bepaald onderwerp. Van onderwijs tot politiek, van zorg tot milieu en bovenal immer actuele zaken: niets blijft onbesproken.

Druktemaker Arthur Umbgrove - De heilige graal

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie