Opinie & Commentaar

Tom Lash: een verbranding van de Thora was wel het minste wat ik verwachtte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Lash: een verbranding van de Thora was wel het minste wat ik verwachtte

Ik zat zondagavond de uitzending van Zomergasten met Abou Jahjah te kijken, en het viel me eigenlijk best wel mee.

Ik bedoel, z’n keuzefilm was niet een anderhalf uur durende montage van onthoofdingen en vrouwenbesnijdenissen, hij heeft zich niet tijdens de uitzending oraal laten bevredigen door een geit, met als excuus dat als Hans Teeuwen mocht roken, hij toch ook wel zijn pleziertje mocht hebben, en het allerbelangrijkst: hij heeft niet live op tv Thomas Erdbrink gegijzeld en geëist dat de staat Israël zichzelf onmiddellijk opheft.

Het was gewoon een Zomergasten-uitzending met fragmentjes en gesprekken en een keuzefilm die niemand kijkt omdat het zondagavond is en we net al drie uur tv hebben gekeken.

En dat terwijl een live verbranding van de Thora en het dagboek van Anne Frank toch ongeveer wel het minste was wat ik verwachtte, want er was van tevoren nogal wat kritiek.

Het gedachtegoed van Abou Jahjah een podium geven, daar waren ze fel op tegen. En, toegegeven, hij houdt er wat rare ideeën op na. Zo heeft-ie ooit aangegeven zich op 11 september enorm blij te hebben gevoeld. Nu moet ik je eerlijk bekennen dat ik me daar ook schuldig aan heb gemaakt, maar goed, ik was zeven en had net een nieuwe doos Lego gekocht, dus dat vind ik op z’n minst verzachtende omstandigheden.

Abou Jahjah wordt gezien als extremist, als antisemiet, en als iemand die tegen integratie is. Volgens z’n tegenstanders is de enige manier waarop zo iemand op tv zou mogen komen, als diegene op z’n Sven Kockelmanns gefileerd wordt en compleet gebroken en met feiten om de oren geslagen de studio weer verlaat.

Terwijl het volgens mij veel interessanter kan zijn om iemand drie uur lang te laten vertellen over zijn inspiratiebronnen en hoe z’n ideeën zijn ontstaan. Dan leer je iemand veel beter kennen. En zo stond gelukkig, hoewel hij best wat tegengas gaf, ook Thomas Erdbrink erin.

"Ik denk dat Zomergasten bij uitstek een programma is om ook een andere mening te leren kennen, en daarna is het natuurlijk absoluut aan de kijker zelf wat zij of hij van die mening vindt.''

En dat laatste is volgens mij het stukje waar ze bang voor zijn. Dat mensen zelf een mening erover zouden kunnen vormen. in plaats van alleen maar te luisteren naar hun geroep, dat het zo’n verschrikkelijke man is. En dan zijn ze volgens mij nog niet eens bang dat Abou Jahjah via de NPO een enorme groep mensen laat radicaliseren, want de groep die je bereikt is niet echt de risicogroep. Althans, ik heb nog nooit op een zondagavond door de Schilderswijk gelopen, en gezien dat de straten uitgestorven waren terwijl op balkonnetjes schotelantennes worden bijgedraaid WANT ZOMETEEN BEGINT ZOMERGASTEN!

Ze waren niet bang dat anderen zouden radicaliseren, ze waren juist bang zelf te deradicaliseren. Ze zijn bang om na de uitzending geen andere conclusie te kunnen trekken dat Abou Jahjah toch niet rechtstreeks uit de teelballen van Satan naar de aarde is gekomen, maar dat het gewoon een man is met ideeën waar je het wel of niet mee eens kan zijn. Ze zijn bang om begrip te krijgen voor standpunten die ze zo te vuur en te zwaar bestreden hebben. Het is veel fijner om het alleen maar te zien als slecht slechter slechtst.

Volgens mij, als de tegenstanders zelf hun ideale tv-avond hadden mogen samenstellen, dan was het toch iets met Abou Jahjah, onthoofdingen en een geit geworden.

Tom Lash is cabaretier

Ster advertentie
Ster advertentie