Opinie & Commentaar

'Kom met fonds voor journalisten die voor de rechter worden gesleept'

foto: apache.befoto: apache.be
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kom met fonds voor journalisten die voor de rechter worden gesleept'

[KRO-NCRV] Het wordt tijd voor een fonds voor journalisten om hun proceskosten te betalen als ze worden vervolgd voor een journalistieke productie. Daarvoor pleit Yoeri Albrecht, de directeur van debatcentrum De Balie in het Mediaforum op NPO Radio 1. In België zijn twee onderzoeksjournalisten van het platform Apache voor de rechter gesleept na een reeks kritische artikelen over een bouwproject.

Het gaat om het dossier ‘Tunnelplaats’ in Antwerpen. Volgens Apache is er sprake van belangenverstrengeling van de gemeente en bedrijf Land Invest Group. Het bedrijf kreeg op een schimmige manier een vergunning voor het bouwen van een toren. N-VA-politcus Joeri Dillen, vroeger werkzaam bij Land Invest, zou hier een rol bij hebben gespeeld, stelt Apache. Land Invest en Dillen waren niet blij met de aandacht, waardoor ze het platform voor de rechter sleepten voor een schadevergoeding. Deze kan oplopen tot 350.000 euro.

De nek omdraaien

Evert de Vos van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), die de twee journalisten bijstaat, noemt het een poging om de site 'de nek om te draaien'. "350.000 euro is heel veel geld voor zo’n kleine site", aldus De Vos.

Yoeri Albrecht is bang dat dit soort rechtszaken vaker voorkomen. Hij noemt het een “gevaarlijke ontwikkeling”. Volgens de directeur van De Balie staat kwaliteitsjournalistiek al langer onder druk en als dit soort rechtszaken gemeengoed worden, wordt goede journalistiek definitief doodgedrukt, vreest hij.

Hij noemt onderzoeksjournalistiek een "voorwaarde voor een vrije en democratische samenleving". De overheid moet daarom een garantiefonds instellen, zodat journalisten tenminste hun proceskosten kunnen betalen.

Strijdbaar

De VVOJ ziet de zaak tegen Apache met vertrouwen tegemoet, zegt Evert de Vos. Apache heeft de journalistieke codes gevolgd. "Ze hebben aan hoor en wederhoor gedaan, maar daar is geen gebruik van gemaakt", aldus De Vos. De twee journalisten in kwestie zijn strijdbaar, stelt hij. Een positief punt voor hen is wellicht dat de bezoekersaantallen van hun website momenteel door het plafond gaan.

Kijk hier naar het Mediaforum met Yoeri Albrecht en Aad van den Heuvel. Zij hadden het ook over Geert Wilders die niet naar zijn proces komt, over Omroep West en over het AVROTROS-programma De Pennen Zijn Geslepen.

Ster advertentie
Ster advertentie