Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Naar Europa moet zó angstaanjagend zijn dat geen enkele Afrikaan het meer zal doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Naar Europa moet zó angstaanjagend zijn dat geen enkele Afrikaan het meer zal doen'

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het redden van migranten op gammele bootjes strafbaar stellen. "Doelbewust de Middellandse zee op varen om mensen op te pikken voordat ze verdrinken moet vier jaar cel of 83.000 euro boete op gaan leveren", vertelt Pieter Derks in De Nieuws BV.

Pieter: "Het hele concept dat onder deze visie schuilgaat is dat van de afschrikkende werking. Naar Europa varen moet zó angstaanjagend worden dat geen enkele Afrikaan het meer in z'n hoofd haalt. Het is dan ook ronduit balen dat de economie zo lekker gaat, de levensverwachting maar blijft stijgen, er een pensioenakkoord is gesloten en de Oranjevrouwen het óók nog eens zo goed doen."

De laatste schakel in de keten van onverschilligheid

"Eigenlijk zou je zeggen: laat het kabinet dáár eens werk van maken, meer honger, meer oorlog, meer onzekerheid, want op deze manier blijven ze komen natuurlijk", zegt de druktemaker. "Dan nemen ze zelfs het risico van de overtocht voor lief."

Pieter concludeert: "Als Nederlands Kamerlid ben je nu eenmaal niet de oorzaak van het probleem. Je bent gewoon de laatste schakel in een lange keten van onverschilligheid".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie