Opinie & Commentaar
EONOS

Tien redenen waarom PSV dit jaar voor de 25e keer kampioen wordt!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien redenen waarom PSV dit jaar voor de 25e keer kampioen wordt!

Vandaag gaat dan eindelijk de tweede helft van de voetbalcompetitie van start! Ik weet niet hoe het u vergaat, maar eerlijk gezegd geniet ik eigenlijk altijd wel van de winterstop. Je houdt echt veel tijd over als je geen voetbal hoeft te kijken! De wedstrijden van mijn favoriete voetbalclub, PSV, kijk ik meestal live, dus dat kost een kleine twee uur. Van de andere clubs zie ik de samenvattingen, dat kost ook nog een uur. Minimaal drie uur per week, Europees en bekervoetbal niet meegerekend. En de NOS Voetbalpodcast laat ik dan ook nog buiten beschouwing, die kost ook nog een half uur.

Maar vandaag begint het dus weer, na een kleine maand rust. In het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken hebben we de luisteraars al voorzichtig weer wat gekieteld de afgelopen weken. Wie wordt er kampioen dit jaar denk je, vroegen we aan de gasten van de twee meest recente uitzendingen. Journalist Willem Vissers van de Volkskrant weet het echt niet, dit keer, zei hij eerlijk. ‘Dit is de moeilijkste voorspelling die ik ooit heb moeten doen’.

Hij vindt de spelers van Ajax net iets beter, maar ja, Ajax moet nog tegen Real Madrid en PSV staat bovenaan. Dus zeg het maar. Luuk Blijboom (Telegraaf) denkt dat Ajax kampioen, net als Erben Wennemars en Leo Driessen (Fox). Cees Juffermans (oud-shorttracker) en Joris van den Berg (NOS) houden het op PSV.

Waarom PSV kampioen wordt:

Die laatste twee hebben natuurlijk gelijk. Ik zal u uitleggen waarom:

1. PSV staat twee punten voor. Dat lijkt me een aanzienlijk voordeel. Als Ajax en PSV alles winnen en tegen elkaar gelijk spelen, wordt PSV kampioen.

2. Ajax moet nog naar De Kuip. Daar speelt Feyenoord niet briljant dit jaar, maar af en toe kunnen ze het nog, zoals dit seizoen bijvoorbeeld tegen PSV. Dat kunnen ze tegen Ajax ook, let maar op.

3. Ajax speelt nog in de Champions League, in ieder geval twee wedstrijden. Dat kost energie en kan maar zo een paar punten kosten.

4. PSV heeft meer ervaring in het spelen van een kampioensrace. Een flink deel van de huidige selectie (Zoet, Schwaab, Hendrix, De Jong, Gutiérrez, Bergwijn, Pereiro, Lozano, Ramselaar) maakte dat al eens of vaker mee. Ajax heeft slechts Blind, Schöne en Veltman met die ervaring.

5. PSV speelt niet meer in Europa, maar ook niet meer in de beker. Alle aandacht kan op de competitie. Dat helpt.

6. De spits van PSV, Luuk de Jong, draait aanzienlijk beter dit jaar dan de spits van Ajax, van wie u niet eens weet wie dat is. Was het nou Huntelaar of Dolberg? Precies.

7. Rondom PSV heerst totale rust. Bij Ajax is het toch onrustig. Gaat Neres nu wel of niet weg? Zoveel miljoenen voor een wisselspeler, daar wordt Marc Overmars toch onrustig van. Die onrust duurt tot eind januari, dat kan punten kosten.

8. De twee sterren van PSV, Steven Bergwijn en Hirving Lozano, zijn net iets verder in hun ontwikkeling dan de twee sterren van Ajax, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Alle vier zijn ze vermoedelijk aan hun laatste half jaar bezig, ze willen vast alle vier alles uit de kast halen voor een mooie transfer. De kans op een terugslag bij Bergwijn en Lozano is net iets kleiner dan die kans bij bijvoorbeeld Frenkie de Jong. Hoewel hij een half jaar ouder is dan Bergwijn, heeft De Jong veel minder ervaring in het eerste elftal van z’n club (79 om 43).

9. Het is bij Ajax al heel erg lang bestuurlijk rustig, voor Amsterdamse begrippen extreem lang. Dat houden ze heus niet nog een half jaar vol. En onrust kost punten.

10. Eigenlijk is het simpel: het is Van Bommel tegen Ten Hag. Niet zo moeilijk te voorspellen wie van die twee wint toch?

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag en het Sportforum in Langs de Lijn en Omstreken. (En maandagavond weer geheel objectief uiteraard.)

Ster advertentie
Ster advertentie