Opinie & Commentaar

5G-gekkies zijn zo gek nog niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5G-gekkies zijn zo gek nog niet

[EO] Columnist Frank G. Bosman heeft zich verbaasd over het nieuws dat 5G-masten in brand worden gestoken, maar breekt wel een lans voor critici van de nieuwe technologie.

Afgelopen dagen en weken hebben enkele verdoolde zielen het tot hun hobby gemaakt om op willekeurige plekken in Nederland zendmasten in de brand te steken.

In eerste instantie dacht ik dat het ging om verveelde Corona-delinquenten die op deze manier hun protest tegen de quarantaine wilde symboliseren. Of dat het ging om milieubewuste neohippies, die de masten zien als een listig symbool van de kapitalistische samenleving die moeder aarde ertoe gedwongen heeft het mensenras met deze slopende ziekte te slaan.

Of misschien ging het wel om een groep verdwaalde BN-ers die sinds het mislukken van hun afschuwelijke Coronalied hun chronisch tekort aan onverdiende aandacht wilden compenseren.

Homeopathische verdunners

Maar het lijkt toch om iets anders te gaan. Op sociale media wordt gesuggereerd dat de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk de reden is voor de brandstichting. Volgens homeopathische verdunners, werkloze sterrenwichelaars en andere theebladerenlezers zijn de onzichtbare, onhoorbare, onvoelbare straling de reden voor onverklaarbare hoofd-, buik- en andere pijnen die ons mensen het leven zo lastig maken.

Bovendien wordt op diezelfde media de Coronacrisis in verband gebracht met de uitrol van het 5G-netwerk. Waarschijnlijk zijn de brandstichters en hun sympathisanten niet op de hoogte van het verschil tussen een organisch virus en de digitale versie daarvan. Maar ja, wie water energetisch weet in te stralen door er lang naar te staren, heeft daar vast andere ideeën over.

Idioten

Dergelijke 5G-gekkies maken het werk van cabaretiers en columnisten zoveel gemakkelijker. Het is kleiduiven schieten, sitting ducks. Je hoeft zelf niet al te veel na te denken, veel creativiteit komt er niet bij kijken.

Antivaxxers, Flat Earthers, Illuminatische Rozenkruisers, Scientologen en dus 5G-gekkies: je hoeft niet meer te doen dan hun eigen ideeën te citeren en de zaal ligt aan je voeten. Wat een idioten. Gelukkig zijn wij niet zoals zijn. Gelukkig ben ik anders. Slimmer. Beter opgeleid. Intelligent. En ook nog eens good looking.

Bah, mag ik een teiltje?

Andere kant

Laten we de andere kant ook eens bekijken. Kijken naar de achterkant van het ongelijk van de 5G-gekkies. En dan bedoel ik niet naar dat armzalige brandstichten. Je blijft met de poten van de spullen van andere af. Ook als je die spullen haat. Ook als je denkt dat die spullen jou ziek maken.

Maar de angst die hen deze branden laat stichten, dat is een ander verhaal. Ze zijn slachtoffer geworden van de betovering van de moderne techniek: telefoons, mobieltjes, camera’s, zendmasten, computercentra, het zijn magische doosjes die slechts door een handjevol experts begrepen worden en waarvan wij gebruik kunnen maken zolang we precies op de juiste volgorde op de juiste knopjes drukken. Als een modern gebed of een sjamanistische formule.

Onttovering

In de geschiedenis van het christendom kregen we eind 18e eeuw de zogenaamde 'onttovering' van Bijbel en geloof. Al die verhaaltjes over mensen, die over water lopen of zeeën in tweeën splijten: dat is geen goddelijk ingrijpen, maar natuurverschijnselen of knap vertelde verhalen met een diepere, symbolische betekenis.

En zo veranderde de wereld van een goddelijk schouwtoneel in een machine met boutjes en radertjes en iedereen met enige opleiding kon begrijpen hoe de wereld een beetje in elkaar zat. Maar met de stroomversnelling van onderzoek en techniek sinds de tweede helft van de vorig eeuw zitten we in een nieuwe fase, van 'hertovering'.

We begrijpen het allemaal niet meer, maar we geloven het wel (in beide betekenissen van de uitdrukking).

Creatieve energie

De 5G-gekkies geloven het dus niet. Ze zijn kritisch op wetenschap en politiek. Het zijn geen gekken – de brandstichters zelf uitgezonderd – maar potentiële wetenschappers en onderzoekers die ergens onderweg een afslag hebben gemist.

En hoe mooi zou het zijn als we al deze creatieve energie zouden kunnen bundelen tot opbouw van de samenleving in plaats van de vernietiging van een paar zendmasten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie