Opinie & Commentaar

'Het is een beetje dansen op het lijk, terwijl er nog geen lijk is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een beetje dansen op het lijk, terwijl er nog geen lijk is'

[KRO-NCRV] Presidentskandidaat Trump daalt in de peilingen. Zijn vinnige reactie op het moslim-gezin van de omgekomen Amerikaanse militair wordt hem kwalijk genomen.

Ook binnen zijn eigen Republikeinse partij rommelt het. Trump weigert namelijk om zijn steun te verlenen aan Paul Ryan, een prominent partijgenoot, voor zijn herverkiezing. Eerder kregen Republikeinse senatoren als McCain zijn vertrouwen ook al niet. Hoe reageren de media op deze dalende populariteit van Trump?

Mediadeskundige Ton Verlind ziet een vast stramien bij de media. “Eerst ga je mee en maak je iemand ontzettend groot. Dan dreigt ‘ie van z’n troon te vallen en dan ga je daar weer in mee,” vertelt hij in het Mediaforum op NPO Radio 1. Volgens voormalig VS-correspondent en programmamaker Charles Groenhuijsen is het ‘een beetje dansen op het lijk, terwijl er nog geen lijk is’.

Gekkie en verlosser

Volgens Groenhuijsen zien de peilingen er op dit moment slecht uit voor Trump. “Er is weer een nieuwe poll verschenen bij Fox. Pikant wel, het is de slechtste peiling voor Trump en een gunstige uitslag voor Clinton.“

Werd Trump, volgens Groenhuijsen, eerder in de Amerikaanse media nog wel eens neergezet als ‘gekkie’, inmiddels gaan ze een stap verder. Nu wordt de vraag gesteld of ‘deze man’ wel helemaal goed bij zijn hoofd is. “Dat wordt serieus besproken”, aldus Groenhuijsen.

Toch is er nog steeds een grote groep mensen die dol is op Trump. Volgens Groenhuijsen hebben de media dat structureel over het hoofd gezien. “Er verschijnen nu wel hele mooie boeken over wat er feitelijk aan de hand is. Bijvoorbeeld in West Virginia, als je kijkt hoe die mensen daar de afgelopen 20 à 30 jaar gepiepeld zijn, dat is echt heel ernstig. Voor die mensen is Trump een zegen, een verlosser.”

Racistisch en seksistisch

Hasna El Maroudi, journalist en columnist bij Joop.nl en Opzij, vindt dat de media "moeten laten zien waar die man voor staat en wat de mogelijke gevaren zijn. Ik heb gister nog een video voorbij zien komen van de New York Times, die hebben de achterban gevolgd en in beeld gebracht. Nou je schrikt je werkelijk rot wanneer je ziet wat die achterban roept, zo racistisch, zo seksistisch. Het gaat allemaal uit van een onderbuikgevoel en die onderbuik moet maar gevoed worden. En dat kan Trump als geen ander.”

Ster advertentie
Ster advertentie