Opinie & Commentaar

Cécile Koekkoek over Eidur Gudjohnsen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cécile Koekkoek over Eidur Gudjohnsen

Hij had de hoop allang opgegeven, maar op zijn 37e komt Eidur Gudjohnsen voor IJsland uit op een EK. Twee jaar geleden had hij besloten om te stoppen als international en na een laatste seizoen bij het Noorse Molden zou het helemaal afgelopen zijn met zijn carrière. Tot de Zweedse coach van IJsland, Lars Lagerbäck, hem op zijn knieen smeekte nog een keer mee te doen.

Tegen een EK met IJsland zeg je geen nee en dus zit Gudjohnsen met 22 andere geselecteerde voetballers bij de selectie voor Euro 2016 in Frankrijk. Zijn drie zoons staan in de startblokken om het stokje van hem over te nemen. Zijn oudste komt uit voor IJsland onder 19, de tweede voor Espanyol en de jongste traint op de Barcelona Academy. En dan heeft hij ook nog een dochtertje.

Zelf debuteerde hij op zijn 17e in het nationale team als wissel voor zijn vader Arnór Gudjohnsen. Ze hadden graag samen gespeeld, ware het niet dat Gudjohnsen junior vlak na zijn debuut zijn enkel brak tijdens een jeugdinterland en daarna ook nog een peesontsteking opliep. De dokters voorspelden dat hij als voetballer nooit meer op het hoogste niveau zou kunnen spelen.

Hij was net vastgelegd door PSV maar die club verbrak zijn contract en liet hem terugkeren naar zijn vaderland. Maar zoals het een echte IJslander betaamt, trainde hij keihard door. Ontsteking of geen ontsteking, weer of geen weer. Hij vocht zich terug en kwam onder andere uit voor Chelsea en Barcelona.

Uit een reclamespotje voor de IJslandse televisie blijkt dat hij alles te danken heeft aan de IJslandse yoghurt Skyr. In een prachtig clipje met IJslandse sfeerbeelden eet hij met smaak uit een plastic bakje vol fruityoghurt.

Gudjohnsen mag dan niet in de basis staan, op de groep heeft hij ongetwijfeld een positieve invloed. Alleen al omdat hij in de rust trakteert op yoghurt.

Deze column werd eerder door thuisblijver Cécile uitgesproken op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie