Opinie & Commentaar
AVROTROS

Column Malou Holshuijsen: boekentips over lgbti-geweld, speciaal voor de KNVB en de UEFA

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Malou Holshuijsen: boekentips over lgbti-geweld, speciaal voor de KNVB en de UEFA

Het is eindelijk zo ver! Door de corona crisis uitgesteld, het wachten duurde lang. Waar we allemaal naar hebben uitgekeken: de Boekenweek!

Malou Holshuijsen met haar nieuwe positieve column

Ja mensen, het is Boekenweek. Mocht het je zijn ontgaan: eergisteren gaven Ronald Giphart en ik een lezing in een van de grootste boekwinkels van Nederland. Met welgeteld één man publiek. Of nou ja, publiek... Toen we binnenkwamen zat hij er al – aan de leestafel achter de lege klapstoeltjes – bladerend in een Mediterraans kookboek.

Toen we de lezing begonnen deed de man een koptelefoon op - dus feitelijk was hij alleen fysiek publiek. Dat hij zich mentaal bevond op een terras boven een bord truffelpasta in de Provence namen we voor lief. We zaten er immers 'om niet'. Wat betekent dat we er dik voor betaald kregen.

Lil Kleine

Ons fysieke publiek applaudisseerde niet na afloop. Wellicht heeft hij mentaal wel geklapt – maar hoe je mentale en fysieke klappen uit elkaar haalt ben ik na de berichtgeving van Lil Kleine en zijn vriendin even kwijt.

Gelukkig voor alle voetbalfans verscheen de biografie van Johan Derksen. Want de Boekenweek dreigde alle aandacht van dat andere toernooi te overschaduwen. Maar uiteraard kijk ik ook uit naar het WK voetbal.

EK Voetbal

Of, het EK voetbal? Help me even. Ja precies het EK. Nou dáár kijken we allemaal naar uit. Ons elftal, onder leiding van De Boer. Ronald, toch? Of nee... Frank de Boer, de broer van Ronald de Boer.

Geweldig! Dat Nederland mee mag doen met voetballers als… de spits! En de verdedigers! En ook de keeper. Echt leuk! Ja, daar kijk ik naar uit.

Pride Month

En een leuke bijkomstigheid is dat het EK voetval in de Pride Month valt. Nou, we weten allemaal dat homo acceptatie en voetbal hand in hand gaan dus dat zal elkaar niet steken.

Misschien leuk om te vermelden dat op roze zaterdag, Frankrijk tegen Hongarije én Spanje tegen Polen speelt. Je weet wel, Polen. Het land waar de traditionele katholieke identiteit wordt bedreigd door de homogemeenschap. En Hongarije waar ze ter bescherming van de kinderen grondwettelijk hebben vastgelegd dat LHBTI’ers geen kinderen mogen adopteren. Om over het WK in Qatar - waar homoseksualiteit verboden is - maar te zwijgen. Want hoeveel FIFA baasjes hoorde ik zich daar ook alweer tegen uitspreken? Dat waren er minder dan het publiek tijdens mijn lezing in de boekwinkel. Precies, nul.

Boekentips

Dus: KNVB, UEFA, FIFA, hier wat boekentips: De afwijking van Dries Muus over homofobie in de voetbalwereld. Roze briefen van Splinter Chabot. Als je maar gelukkig bent van Jessica van Geel en Robbert Blokland.Ga die boeken scoren. Dat, zou een voortreffelijk doelpunt zijn. Fijne Boekenweek, Happy Pride Month en een gelukkig EK voor iedereen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie