Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Zou China het coronavirus misschien opsluiten, zoals ze soms met journalisten doen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zou China het coronavirus misschien opsluiten, zoals ze soms met journalisten doen?'

Waar een wil is, is een weg, dat is het motto in China. In De Nieuws BV geeft Pieter Derks toe dat het Chinese politieke systeem zo zijn voordelen heeft: "Waar geen wil is is óók een weg, want dan had je maar niet op de aanrijroute van het toekomstige ziekenhuis moeten gaan wonen".

Hoe gaat China het coronavirus oplossen? Daar is Pieter Derks vanaf het begin al erg benieuwd naar. "Zouden ze het coronavirus misschien opsluiten, zoals ze soms met journalisten doen, of zouden ze het virus martelen, zoals ze met politieke tegenstanders doen, zouden ze het coronavirus in een kamp wegstoppen, zoals ze met de Oeigoeren doen?"

Derks vindt het daarnaast indrukwekkend dat China in een week een ziekenhuis uit de grond stampt. "Moet je hier in Nederland eens proberen, een ziekenhuisje bouwen. Voordat je een stuk grond hebt gevonden waar géén bedreigde sprinkhanensoort woont ben je al een halfjaar verder, dan een pfas-rapportje, milieu-effect-rapportage, dan compenserende maatregelen bedenken voor de stikstofuitstoot."

Druktemaker Pieter Derks - Coronavirus

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie