Opinie & Commentaar

Massih Hutak: Trapped in the Closet

foto: Screenshot Trapped in the Closet - YouTubefoto: Screenshot Trapped in the Closet - YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Massih Hutak: Trapped in the Closet

Zomertijd betekent voor heel veel mensen een tijd om eindelijk eens de dingen te gaan doen die je het hele jaar door voor je uit hebt zitten schuiven. Denk aan boeken lezen, series en films kijken, dansen, sporten of het allersmerigste van alles: gezond eten. Maar zomertijd is vooral een tijd van nieuwe dingen bedenken die je het komende jaar weer voor je uit zal schuiven.

Mijn zomertijd wordt ieder jaar weer gedomineerd door één ding: de minifilm Trapped in the Closet van de Amerikaanse koning van de r&b R.Kelly. Hoofdpersonage Sylvester, gespeeld door Kelly zelf, wordt op een ochtend wakker in een vreemd bed naast een vreemde vrouw.

Deze vrouw haar echtgenoot, een pastoor die een buitenechtelijke romance gaande heeft met een andere man, komt na zijn zondagdienst thuis en treft een wildvreemde man verstopt aan in zijn kast. Zo ontvouwt zich een geniaal drama van parallelle liefdeslevens, leugens en vooral bedrog, heel veel bedrog. En humor, heel veel humor.

Wat begon als een vijfdelige videoclip met doorlopende verhaallijn is inmiddels uitgegroeid tot op z’n zachtst gezegd een online-musical. R. Kelly toont zich met Trapped in the Closet niet alleen een meester op het gebied van muziekcompositie, zang en vertelling maar ook op het gebied van complexe karaktercreaties die op z’n best doen denken aan het werk van de Russische meesterverteller Fjodor Dostojevski.

R. Kelly is de Dostojevski van de popmuziek en Trapped in the Closet behoort tot één van de meesterwerken in de geschiedenis van de popmuziek. R. Kelly leeft nog en laten we hopen en bidden dat dat nog een lange tijd zo zal blijven. Hij heeft beloofd dat er nog minstens 43 nieuwe delen zullen verschijnen binnenkort maar wanneer precies, dat weet niemand.

Mijn vraag is of er een poppodium is in Nederland dat tot die tijd iedere zomer de huidige 33 delen van Trapped in the Closet wilt beamen op een speciale R. Kelly avond. Met bbq en gratis drank. En ik lul de boel aan elkaar. Roept u maar.

Ster advertentie
Ster advertentie