Opinie & Commentaar
BNNVARA

Coronaminister Hugo de Jonge: 'Dikke stront door een trechter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronaminister Hugo de Jonge: 'Dikke stront door een trechter'

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren stond afgelopen dinsdag op de rol voor het Vragenuurtje. Het ging over nertsenhouderij. Sinds Marianne Thieme is verdwenen uit de Tweede Kamer, is Ouwehand opgebloeid als nooit tevoren. De Partij voor de Dieren krijgt door Ouwehand iets sympathieks.

Ouwehand is een strenge juffrouw die het goed voorheeft met de wereld. Bij Marianne Thieme leek je het wel nooit goed te kunnen doen. Tenminste, dat vind ik, als ik zo vrij mag zijn, en dat mag ik. Nou ja, ik zat dus te kijken op de tribune van de Tweede Kamer hoe Esther Ouwehand naar voren liep.

De klos

Als Ouwehand naar voren loopt in de Tweede Kamer, dan moet je echt gaan uitkijken als minister. Omdat Carola Schouten, de minister van Landbouw, nog in quarantaine was vanwege corona, was Hugo de Jonge de klos. Dat kan er ook nog wel bij, zou ik dan denken. Gelukkig denkt onze coronaminister niet zo. Wat James Brown was in showbusiness, is De Jonge in de politiek. 'The hardest working man in politics'.

Zure commentatoren

Van Hugo de Jonge kan je van alles zeggen, maar hij is altijd bereid tot een toelichting en heeft een eindeloos geduld om alles steeds op een rijtje te zetten. Dat hij dat op z'n eigen manier doet, kun je hem natuurlijk niet kwalijk nemen. Ik vind dat toch ook wel weer te prijzen: dat je dat als minister 'in the eye of the hurricane' steeds kunt blijven opbrengen. Zure commentatoren hebben we al genoeg als het over Den Haag gaat. Daar doen we op deze plek niet aan!

Broeinesten van corona

Esther Ouwehand was zo helder als glas. De nertsensector is een broeinest voor corona. Wekelijks worden één of meerdere bedrijven geruimd. Waarom niet gelijk stoppen? Volgens minister De Jonge was dat niet mogelijk. Bovendien wordt de nertsensector op 1 december al gesloten. Gek vond Ouwehand.

Ze verbaasde zich erover dat het niet mogelijk was de nertsenfokkerij gelijk op slot te gooien. De horeca kreeg op een zondagmiddag om half zes te horen dat ze om zes uur dicht zouden gaan. Allerlei sectoren zijn met één pennenstreek dicht gegooid. Dus waarom de nertsenfokkerijen niet?

Leeuwenmanen

Ineens stond de dierenvriend van de PVV aan de interruptiemicrofoon. Met zijn leeuwenmanen draaide hij richting de minister. Verwees naar Denemarken waar alle nertsenfokkerijen dicht gingen van de ene op de andere dag. Daar kon alles en hier kon natuurlijk weer niks, vond Graus. Het ging per slot van rekening om het welzijn van de dieren.

"Waarom gaat in Nederland alles altijd zo langzaam", verzuchtte hij. "Het gaat als dikke stront door een trechter. Ja, zo was het spreekwoord nu eenmaal", zei Graus. Kon hij ook niks aan doen. Onze coronaminister heeft een knalharde hekel aan regelbrij en bestuurlijk oponthoud, dus die was het er wel mee eens.

Maar die had ook wel zin om een keer het woord stront te gebruiken in het parlement. Tenminste dat idee had ik zomaar. "Ik ben het daar eigenlijk helemaal mee eens, behalve met de kwalificatie dikke stront door een trechter", riposteerde Hugo de Jonge. Natuurlijk is dierenwelzijn belangrijk en daarom ging alles nu juist zo snel. Niks dikke stront dus.

Vachtjes verwerkt tot bont

"Op dit moment worden de dieren gepelsd", zei de minister. Daarmee zullen de bedrijven automatisch eindigen. Dat was dan weer een mooie zin om heel erg keurig iets uit te drukken. Namelijk dat die bedrijven vanzelf zouden stoppen als alle nertsen dood waren, omdat hun vachtjes tot bont waren verwerkt.

Tsja. Corona heeft de sluiting van de nertsfokkerijen dan wel niet zo snel versneld als Esther Ouwehand en Dion Graus willen, maar dikke stront in een trechter is het zeker niet. Over een paar weken is het klaar. Dat zouden dierenvrienden als Ouwehand en Graus toch als een voordeel moeten zien. Als er geen corona was geweest, hadden die fokkerijen nog tot 2024 door mogen gaan. Dat was pas dikke stront, zou je zeggen.

Fokteven

Laatste probleem bij nertsenfokkerijen is wel wat onderbelicht in de Tweede Kamer: de fokteven. Dat zijn de beestjes die ervoor zorgen dat er zoveel nakomelingen zijn dat bontwinkels in Oost-Europa weer mudvol bontjassen komen te hangen. Er werd niet gezegd wat er gebeurt met die diertjes. Er zijn 700.000 van die fokteefjes.

Navraag bij een wetenschappelijke medewerker van de Partij voor de Dieren bleek dat die het er zeker niet levend vanaf gaan brengen. "Die worden vergast", was het ontnuchterende antwoord. Eén vraag van een parlementariër en duizend indrukken verder. Kom je zomaar ineens in de wereld van de nertsenfokkers terecht. Waar je als Kamerlid allemaal niet verstand van moet hebben en waar je als journalist vervolgens ook maar weer achteraan moet hobbelen. Niet bepaald dikke stront in een trechter zou ik denken.

Urs Klaver is politiek journalist voor De Nieuws BV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie