Opinie & Commentaar

Wie dit leest is gek!

EO
foto: Lex van Lieshout, ANPfoto: Lex van Lieshout, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie dit leest is gek!

Wie dit leest is gek! HO STOP! NIET REAGEREN NU! EERST VERDER LEZEN!

Lieve twitter- en NPO-Radio1-vrienden, wij moeten praten. Het gaat niet goed tussen jullie en mij. De afgelopen weken zijn er dingen gebeurd die het daglicht maar moeilijk kunnen verdragen. Ik heb jullie boos gemaakt, Jullie hebben mij echt gesloopt, vernederd en gedemoniseerd. Ik was een slecht mens volgens jullie en dan druk ik het nog mild uit.

Eerst schreef ik een column over de affaire in Hoofddorp, waarbij een techniekinstructeur op non-actief werd gesteld omdat hij gezegd zou hebben dat Mohammed – naar de maatstaven van vandaag gemeten – een pedofiel was. Ik bedacht voor die column een kop die door sommige mensen als kwetsend werd ervaren. Dat had ik niet moeten doen, daar heb ik spijt van. Dat velen van jullie daar boos over waren accepteer ik – en reken ik mezelf aan.

Degenen die niet boos waren over de kop en de tegenwoordigheid van geest hadden de link aan te klikken die leidde naar de column over dat onderwerp (hier terug te lezen), wachtte een in mijn ogen zeer genuanceerde column over de kwestie, die allerminst als kwetsend of opruiend kan worden ervaren. Integendeel zelfs.

Twee weken geleden was het opnieuw bal. Ik schreef een column over de aankondiging van Thierry Baudet dat hij de publieke omroep gaat saneren. Met de kop van die column was niks mis, althans daar heb ik niemand over gehoord. Op de dag van publicatie postte ik de column, door middel van een citaat op Twitter: "Eerlijk gezegd heeft Baudet wel een beetje een punt: er is niet of nauwelijks een publieke omroep die de stemmers representeert van populistische partijen als Forum voor Democratie en de PVV". Dat citaat uit de column leverde best veel likes (485) en retweets (166) op. Ook commentaar uiteraard (ruim 335), maar vooral waardering.

Een dag later postte ik de column nog een keer, nu via een ander citaat: "Toen Baudet riep: 'En wij saneren de NPO!', voelde ik even een beetje wat een Marokkaan zal hebben gevoeld toen Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 riep: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" Dit citaat leverde vooral heel veel (boze) reacties op: 512. Ook nog wel wat likes (126) en retweets (40), maar de boosheid overheerste.

Ik wil graag iets met jullie afspreken: de citaten die ik tweet, zijn bedoeld als teaser van de column. Een teaser is een aankondiging die tot doel heeft je te verleiden m’n column te lezen. Dus als je een citaat leest waar je je over opwindt, begin dan niet blind een boze reactie te typen, maar KLIK FF DOOR! Dan kun je lezen wat ik echt vind. Ik bedoel: 140 of 280 tekens is toch echt veel te weinig voor een goeie onderbouwde mening? Ik licht een tipje van de sluier op, maar dat tipje is niet het hele verhaal!

Nou ja, trek je er gerust niks van aan. Maar zo is het bedoeld. Wat je op Twitter leest is de etalage. Klik ff door en je leest wat ik echt te bieden heb. Oké?

Tijs van den Brink, presentator Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie