Opinie & Commentaar

'Alle ingrediënten voor een burgeroorlog zijn aanwezig'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle ingrediënten voor een burgeroorlog zijn aanwezig'

Zelden zag Arthur Umbgrove een land dat zoveel schoonheid verenigt met zoveel lelijkheid. De natuur is overweldigend, de achterdocht tussen verschillende bevolkingsgroepen is afschuwelijk. "Zuid-Afrika is alles waar Stef Blok van droomt als hij het heeft over een failed state waar de integratie is mislukt."

Vorige week was Arthur samen met vier andere schrijvers,Jaap Scholten, Frank Westerman, Dimitri Verhulst en Mira Feticu, te gast bij een groot kunst en literatuurfestival in Bloemfontein, Zuid Afrika. "Terwijl de, overwegend witte bezoekers, met elkaar in tenten zaten te discussiëren over hoe je literaire, culturele grenzen moest doorkruisen werden de vuilnisbakken geleegd door zwarte mensen." 's Nachts niet naar buiten en ramen en deuren moeten altijd op slot met de tralies ervoor.

Arthur begrijpt de roep om een eerlijke verdeling van de rijkdom in het land. Aan de ene kant heb je de vuilnisbelten waar mensen moeten leven, daarnaast de ommuurde villa's met zwembad in Bloemfontein. "Zo begrijp je waarom revoluties ontstaan." De aanstaande wet die landonteigening van blanke boeren toestaat baart hem zorgen. "Voeg hier het desastreuze apartheidsverleden aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een burgeroorlog."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie