Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Henk Krol lijkt het meest op Pim Fortuyn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Henk Krol lijkt het meest op Pim Fortuyn'

Het was afgelopen zondag weer zover. Henk Krol, de knuffelbeer van de Tweede Kamer kon er echt niets aan doen. Hij had weer eens ruzie. Die andere Henk, Henk Otten had het nu allemaal gedaan. Ach, ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Als Henk Otten je vriend wordt, dan heb je geen vijanden meer nodig.

Krol haalde het draaiboek 'Wat en hoe voor een nieuwe politieke partij' weer eens uit de kast en is inmiddels weer vrolijk opnieuw begonnen. De man wisselt vaker van partij dan van onderbroek zou mijn buurman zeggen. Nou ja, tot zover niets nieuws natuurlijk. Ik vroeg me alleen af: zou Henk Krol ook in z'n eentje ruzie met zichzelf kunnen krijgen eigenlijk?

Pim Fortuyn

De volgende ochtend dwaalde ik wat over de Noordermarkt in Amsterdam, het was erg rustig en een stuk of wat marktlui stonden bij elkaar. "De koning, tsja, wat een idioot zeg. Dan ben je toch wel echt ver weg van de mensen. Hij lekker op vakantie en wij hier lekker verrekken. Was Pim Fortuyn er nog maar."

Ik wilde iets zeggen maar dacht ineens, een mens heeft één mond en twee oren. "Ja, Pim Fortuyn luisterde naar de mensen. Echt! Maar ja, die is hartstikke dood", ging het verder.

Krol snapt ons

"Ja" zegt die ander, "Henk Krol, die lijkt nog het meest op Pim Fortuyn. Daar ga ik mooi op stemmen. Hij heeft wel veel ruzie maar hij is er tenminste voor ons. Ik snap precies wat ie zegt." Ook nu wil ik weer wat zeggen, maar weer denk ik twee oren, één mond.

Het maakt kennelijk geen donder uit hoeveel partijen Henk opblaast, hoeveel mensen hij de tent uit vecht, of in welk programma hij de boel bij elkaar schreeuwt. Hij blijft voor mensen de teddybeer van het volk. 'Hoe doet 'ie dat toch?', dacht ik.

Henk en Hans

Ik dacht ineens aan verhalen die ik in de wandelgangen in Den Haag hoorde over Henk Krol. Hij had het vak geleerd als voorlichter van Hans Wiegel. Een zeer aangename, intelligente en humoristische leermeester, zou ik denken. De vuistdikke biografie ligt uitdagend op de stapel te wachten en ik weet zeker dat ik die met plezier ga lezen.

Maar verder hoorde je over Krol alleen maar over gedoe, geruzie, gekonkel, gezeur, geduw, getrek, gedonder; uit die vaatjes allemaal.

Nieuw clubje

Henk Krol: de teddybeer, de man die 50PLUS op z'n voorhoofd heeft getatoeëerd. Terwijl hij al tig partijen verder is. Zal het wat worden met z'n nieuwe partij? Leuk zo'n teddybeer maar hij kan ook verschrikkelijk uithalen, ons beertje Henk. Dan wordt het gelijk een enorme puinzooi. Hebben we allemaal gezien!

Krol vindt het geen probleem om vechtend over straat te rollen. Hij veegt het stof van z'n pak en zet gewoon een nieuw clubje op. Leuk, maar dat werkt natuurlijk niet.

Strenge meester voor Krol

Het succes van Henk Krol is afhankelijk van een strenge meester op de achtergrond. Dat is een ding dat zeker is. Geert Dales was zo'n strenge meester en hij ziet er ook zo uit. Dales is een innemende, zeer vriendelijke man, maar daar moet je geen ruzie mee maken: waar de grens is, daar is de grens. Geen gelul! Geert hield de regie en Henk ramde alle registers open. Ineens stond 50PLUS op tien zetels in de peilingen. U weet hoe het afliep. Parels voor de zwijnen.

Geert Dales was het zo zat om steeds een bak modder over zich heen te krijgen dat hij met slaande deuren vertrok bij de ruziepartij van Jan Nagel. Tsja, het kan verkeren. Krol is inmiddels een paar partijen verder, maar z'n imago neemt hij kennelijk met zich mee. Mensen van de straat vertrouwen hem.

'Zie ik het dan allemaal toch helemaal verkeerd?', dacht ik toen ik weer thuis zat aan een kop koffie. Ben ik echt een elitaire lul geworden? Ben ik losgezongen van de werkelijkheid en zit ik teveel opgesloten in het labyrint dat 'Den Haag' heet?

Ik weet het niet. Inmiddels denk ik wel dat Henk Krol misschien in z'n eentje een zetel haalt. Maar zonder een chief whip wordt het helemaal niks. Henk is niks zonder een Geert Dales op de achtergrond. Als je een goed stel paarden hebt, wil dat niet zeggen dat ze de koets snel vooruit krijgen. De koetsier zorgt daarvoor. En koetsier Dales is al een tijdje geleden opgestapt.

Gevoelsmens

Henk Krol lijkt mij een gevoelsmens en daar vallen mensen vaak voor, dat heb ik verkeerd gezien. Krol kan 1000 fouten maken, maar hoeft nooit als de koning door het slijk om het zo te zeggen. Koning Krol komt met alles weg, maar ik denk wel dat alleen al voor z'n eigen geloofwaardigheid een soort Geert Dales op de achtergrond een 'must' is. Hoe moet dat dan?

Nou, dat lijkt mij nogal makkelijk. Binnenkort komt het boek van Geert Dales uit. Dat gaat over de hele ruziesoap bij het gezellige vriendenclubje dat 50PLUS heet. Daar kun je lezen wat je wel en niet moet doen. Misschien moeten die marktkooplui dat eens gaan lezen. Een teddybeer is niet altijd zo lief als hij eruit ziet. Sterker nog: beren zijn ronduit gevaarlijk.

Het gaat erom dat de dompteur op de achtergrond het dier goed onder controle heeft. Ik weet niet of Henk Krol een goeie dompteur heeft in z'n nieuwe partij. Ik denk het eigenlijk niet. Maar als er mensen zijn die het weten: ik hoor het graag. Dat is mijn vak.

Ruzie in z’n eentje

De beste dompteur die hij kon hebben, daar heeft koning Krol ook al ruzie mee. Daarom zat Henk zo te schreeuwen tegen talkshowkoningin Eva Jinek. Dus Henk, als je wilt dat je partij echt wat wordt, zet dan een vacature uit voor een goeie dompteur. Die heb je echt nodig, want zonder een dompteur kun je alleen maar één kunstje - denk ik dan cynisch - en dat is ruziemaken.

Ik geef toe dat ruzies een vorm van amusementswaarde hebben, maar meestal leveren ze alleen maar schade op. Zoeken dus, zo'n type! Als dat niet het geval is, zal het wel weer snel misgaan en gaan we het echt meemaken. Dan krijgt Henk Krol zelfs in z'n eentje nog ruzie.

Ik ga eens wat vaker naar de markt. Je hoort er nog eens wat!

Urs Klaver is politiek journalist voor De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie