Opinie & Commentaar

'Media, pak de paardenjournalistiek op!'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Media, pak de paardenjournalistiek op!'

[KRO-NCRV] Presentator en televisiemaker Annette van Trigt doet in het Mediaforum op NPO Radio 1 een oproep aan media om de paardenjournalistiek op te pakken. Het is volgens haar een grote tak van sport waar om te doen is, zowel financieel maar ook maatschappelijk.

Aanleiding voor haar oproep is de discussie over de rollkur-trainingsmethode. Deze term uit de paardensport wordt gebruikt voor het gymnastiseren van het paard. Bij deze methode worden de teugels straks gehouden, zodat de nek van het paard krom buigt. Tegenstanders menen dat deze houding slecht is voor de gezondheid van het dier, maar alle professionele dressuurruiters gebruiken de trainingsmethode, meent Van Trigt die onlangs een documentaire maakte over de paardensport.

Adelinde Cornelissen

De hetze over de rollkur-methode laaide deze week weer op. Dressuuramazone Adelinde Cornelissen werd door het Amerikaanse gepensioneerde dressuurjurylid en docente biomechanica Colleen Kelly beticht van dierenmishandeling omdat Cornelissen deze methode gebruikt. De Nederlandse dressuurruiter moest vroegtijdig de Olympische Spelen verlaten omdat haar paard Parzival ziek was. Hij zou gestoken zijn door een insect en de tong van het dier hing uit zijn bek dat zou duiden op uitputting. Om haar paard de ruimte te geven om te herstellen, stapte Cornelissen daarom uit de wedstrijd.

Van Trigt meent dat media te snel hun conclusie hebben getrokken, terwijl Kelly Cornelissen nog niet eens officieel had aangeklaagd. maar schijnbaar ook niet doorhad dat het een terugkerende discussie is die bij dressuurwedstrijden als 'koude oorlogvoering' wordt ingezet.

Ook olympisch kampioene Anky van Grunsven kreeg de beschuldigingen meerdere malen naar haar hoofd geslingerd. "Zo’n beetje alle dressuurruiters maken gebruik van de methode, behalve Duitsland. Dus als Anky van Grunsven samen in een wedstrijd moest rijden met de Duitse Isabell Werth, dan barstte iedere keer weer de discussie los dat Anky haar paarden mishandelde, bedoelt om de jury te beïnvloeden", illustreert Van Trigt.

'Epke moet je ook niet een uur in de split laten hangen'

Ontwikkelaar van de rollkur-trainingsmethode is voormalig Nederlands paardendressuurruiter en dressuurtrainer/coach Sjef Janssen, de man van Anky van Grunsven. Van Trigt interviewde hem voor haar documentaire en bracht toen ook deze discussie op. "Hij legde mij uit: Je moet Epke Zonderland ook niet een uur in een split laten hangen. Dan doe je iets met je wervels, dan tast je daadwerkelijk iets aan", maar in korte pozen het paard in de juist houding trekken zou geen kwaad kunnen, "maar je moet wel weten hoe je het moet doen".

'Niet iedere krant kan een paardenspecialist hebben'

Sportkrant bij uitstek, het AD, worstelde ook met de beschuldiging van Colleen Kelly. "Wij hebben nu tijdelijk Hans Klippus die veel weet over paarden", legt hoofdredacteur Hans Nijenhuis uit. "Maar je kunt niet verwachten dat iedere krant een paardenspecialist heeft, want je hebt maar budget voor een paar specialisten en dan heb je misschien liever een wetenschapsredacteur dan een paardenspecialist."

Na een simpele check kwam het AD erachter de Kelly nog niet officieel aangifte had gedaan en besloot daarom de Nederlandse paardensportbond te bellen. "Dus doen hebben we het stuk gemaakt waarin iemand van de bond uitlegt wat Annette hier zojuist goed uitlegt, namelijk wat de achtergrond is van die campagne", aldus Nijenhuis.

Ster advertentie
Ster advertentie