Onderzoek
WNL

Mogen gevangenen met kerstverlof?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen gevangenen met kerstverlof?

De kerstgedachte gaat niet voor iedereen op. Joyce Kivits, directeur van PI Arnhem, vertelt in de rubriek De Misdaadlijn van Het Misdaadbureau dat verlof rond de kerstperiode niet per se vrijblijvend en vanzelfsprekend is. Toch was dit vroeger wel anders.

Video niet beschikbaar

Sinds 2021 staat in de wet dat verlof een specifieke bedoeling moet hebben, zoals het vinden van een baan of een woning. Dit heet het re-integratieverlof. Daarvoor had je het algemeen verlof en regimesgebonden verlof en die zijn vervallen. Gezellig Kerst vieren met de familie zit er voor de meeste mensen achter de tralies dus niet in.

Dat betekent echter niet dat er niet wordt stilgestaan bij Kerst in de gevangenis, vertelt Kivits. “Bij die extra aandacht zou je kunnen denken aan wat kerstversiering op de leefafdelingen waar die gedetineerden mogen verblijven. Het mogen maken van een persoonlijke kerstkaart voor het thuisfront.”

Confronterend voor gedetineerden

Van grootschalige kerstdiners of evenementen is geen sprake, aldus Kivits. “Het is wel zo dat er vaak een extra kerstviering wordt georganiseerd voor diegenen die daar behoefte aan hebben. En die behoefte hangt ook wel samen met iemands psychische gesteldheid, geloofsovertuiging, of het wel of niet hebben van kinderen.” Sommige gedetineerden hebben juist behoefte aan samenzijn, terwijl anderen zich liever afsluiten rondom de periode van Kerst.

Volgens Kivits kijken gedetineerden over het algemeen ook niet echt uit naar Kerst in de gevangenis. “Het is toch wel een periode die heel erg confronterend kan zijn. Denk alleen al aan de kerstfilms die je ziet op televisie die het gemis van dierbaren dat het schuldgevoel naar slachtoffers nog wat verder kan aanwakkeren. We merken ook wel dat in deze periode de eenzaamheid extra voelbaar is.”

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie