Cultuur & Media
VPRO

Heimwee naar de gevangenis: klinkt grappig maar is 'heel gewoon'

foto: Peter Doornfoto: peter doorn
  1. Nieuwschevron right
  2. Heimwee naar de gevangenis: klinkt grappig maar is 'heel gewoon'

Veel ex-gedetineerden zijn in no time terug in de bajes, vertelt podcastmaker Marjolein Knol in Nooit Meer Slapen. In haar nieuwste podcast Buiten de Muren onderzoekt Knol hoe twee (ex-)gedetineerden het er buiten de muren van de gevangenis vanaf brengen. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven?

Meteen luisteren: Marjolein Knol in Nooit Meer Slapen - Nooit meer slapen

Buiten de muren

In de nieuwe podcast Buiten de Muren volgt Knol de twee ex-gedetineerden Bram en Harry, van wie de namen om de privacyredenen zijn veranderd, in hun proces van vrijlating. "Harry zat op de afdeling waar vrijwel iedereen iemand heeft vermoord. Maar toen ik daar kwam heb ik in Harry niet alleen het delict gezien, maar ook de mens." Toch is het spannend geweest om met een moordenaar op pad te gaan, erkent Knol. "De hele wereld ziet alleen het delict."

Knol is vanwege haar eerdere werk als verslaggeefster, in onder meer rechtbanken, altijd al gefascineerd geweest in het thema van recidive. Onderzoek laat zien dat de helft van de ex-gedetineerden binnen twee jaar weer in aanraking komen met justitie, vertelt Knol. "Na zeven jaar is dat aantal opgelopen tot driekwart." De duur van de gevangenisstraf is verder niet bepalend, voegt ze daaraan toe. "Het maakt niet uit of je drie maanden of drie jaar in de cel zit, de kans op recidive blijft even hoog."

Geen tweede kans

Waarom is het zo moeilijk voor ex-gedetineerden om op het rechte pad te blijven? Bram, die Knol van dichtbij heeft gevolgd voor haar podcast, belandde na zeven dagen terug in de bajes wegens een gewapende overval. Een grote teleurstelling voor Knol, maar geenszins verbazingwekkend. ''Gedetineerden missen de structuur van de gevangenis, ze raken gehospitaliseerd. Als je buiten komt, moet je helemaal opnieuw beginnen. Je raakt je huis, baan en zelfs vrienden kwijt. Het is alsof je leven reset en weer opnieuw beginnen. Iedereen jou als een ex-gedetineerde, je krijgt geen echte tweede kans.''

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie