Onderzoek
KRO-NCRV

Blokkering rekening dreigt voor Amerikaanse Nederlanders

foto: Reporterfoto: Reporter
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokkering rekening dreigt voor Amerikaanse Nederlanders

Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, dreigen de toegang tot hun Nederlandse bankrekening kwijt te raken. Het gaat om duizenden mensen, zeggen de organisatie Americans Overseas en het ministerie van Financiën tegen Reporter Radio. De situatie is het gevolg van Amerikaanse wetgeving waar ook Nederlandse banken aan gebonden zijn.

De VS hebben in tegenstelling tot andere landen geen ingezetenen-tax, maar een staatsburger-tax. De arm van de belastingdienst IRS reikt daardoor ver over de grenzen. De betreffende Nederlanders zijn, doordat ze bijvoorbeeld in de VS geboren zijn, zowel hier als in Amerika belastingplichtig. Veel 'Amerikaanse' Nederlanders worden daar nu pas mee geconfronteerd.

De wetgeving waar de Nederlandse banken zich aan moeten houden is de Foreign Account Tax Compliance Act. De banken dienen het Amerikaanse fiscaal nummer van de betreffende Nederlanders te kunnen overleggen, het zogeheten Social Security Number (SSN), soms TIN genoemd.

"Nachtmerrie"

Een deel van de groep heeft al een brief van de bank gekregen waarin staat dat hun rekening wordt geblokkeerd of opgeheven als ze de gegevens niet hebben aangeleverd per 1 oktober 2019. Ook kunnen mensen problemen krijgen bij de aanvraag van een hypotheek.

Dat laatste overkwam de Nederlandse Alice uit Gelderland. "De [bijbehorende] rekening konden we niet openen. We belandden in een soort nachtmerrie", beschrijft ze in de uitzending van Reporter.

Probleem is dat het aanvragen van zo'n SSN negen maanden kan duren. Het Amerikaans consulaat houdt één keer in de maand een inloopuur waarop de formaliteiten kunnen worden afgewikkeld. Op veel coulance hoeven de Amerikaanse Nederlanders niet te rekenen, omdat voor Nederlandse banken hoge strafheffingen dreigen als ze zich niet aan de wet houden.

"Dan lopen de banken hele grote risico’s," zegt Ton Daniëls van de Nederlandse Vereniging van Banken. Volgens de European Banking Federation kunnen banken zelfs failliet gaan als ze door zo’n strafheffing worden getroffen.

Staatssecretaris Snel van Financiën wil naar de VS reizen om de kwestie aan te kaarten. Hij wil er op aandringen dat de procedure voor het aanvragen van het Social Security Number via het consulaat wordt versneld.

Ster advertentie
Ster advertentie