Onderzoek
HUMANVPRO

Problemen CIZ 'zorgelijk signaal' volgens D66 Kamerlid Fonda Sahla

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Problemen CIZ 'zorgelijk signaal' volgens D66 Kamerlid Fonda Sahla

Aanvragen voor langdurige zorg worden vaker verkeerd behandeld dan het CIZ naar buiten rapporteert. In een half jaar tijd nam het Centrum Indicatiestelling Zorg in zevenduizend gevallen niet goed onderbouwde besluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico in samenwerking met Trouw, De Groene Amsterdammer en NPO Radio 1 programma Argos.

Argos: Toegang langdurige zorg piept en kraakt

Lager succespercentage

In jaarverslagen en rapportages aan het ministerie schermt het CIZ met 'succespercentages' van 98 procent; medewerkers zouden bij de beoordeling van aanvragen dus nauwelijks fouten maken. Maar uit het onderzoek blijkt echter dat het CIZ in werkelijkheid dit percentage alleen op papier haalt. De dossiers met het stempel 'onvolledig of onjuist onderzoek' laat het CIZ namelijk buiten beschouwing, staat in interne documenten. Bovendien wordt het succes slechts aan twee criteria getoetst: de toegang tot de Wet langdurige zorg en het toegekend budget.

Maar voor intern gebruik meet het CIZ de kwaliteit aan de hand van meer criteria, zes in totaal. Zo wordt bijvoorbeeld meegewogen of CIZ-medewerkers hun besluit op de aanvraag goed motiveren. Tel je daar de dossiers ‘onvolledig of onjuist onderzoek’ bij op, dan kukelt het succespercentage van 98 naar tussen de zeventig à tachtig procent, zo blijkt uit de stukken.

Patiëntenbelang voorop

Fonda Sahla, Tweede Kamerlid voor D66 noemt het een "zorgelijk signaal" als "het proces niet verloopt als het zou moeten". "Het is ontzettend belangrijk dat het patiëntenbelang voorop staat. Dit zijn de meest kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van zorg, zij horen een zorgvuldig proces te krijgen", reageert ze. "Het baart me zorgen dat het personeel onder grote druk staat en het verzuim en verloop groot is."

Het Kamerlid gaat minister Helder vragen om de uitvoering te verbeteren. "Ik wil graag van haar weten hoe ze het CIZ beter kan faciliteren om dit proces zorgvuldig uit te voeren."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie