Onderzoek
HUMANVPRO

'Modernisatie kernwapens Volkel is spierballentaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Modernisatie kernwapens Volkel is spierballentaal'

Eerder deze week lekte uit dat de Amerikaanse regering kernwapens op Europees grondgebied vervroegd wil moderniseren. Naast wapens in landen zoals België, Duitsland, Italië en Turkije, gaat het ook over de kernwapens die in Nederland liggen. Defensie-expert Peter Wijninga en oud-topambtenaar en D66-kamerlid Jan Hoekema bevestigden dit vandaag in Argos. Ze betwijfelen echter of dit een wijze stap is, in het licht van de Oekraïnecrisis.

Het zou gaan om tactische kernwapens die op de basis van Volkel liggen, zo bevestigt Jan Hoekema. De vervanging van oude wapens op NATO-basissen in Europa stond al langer gepland, maar gaan nu al in december plaatsvinden. Dat werd eerder deze week in Brussel besproken op een NATO-bijeenkomst. Peter Wijninga ziet deze versnelling als afschrikkingsstrategie: "Dit zat er al aan te komen, ik denk dat de versnelling bedoeld is om inderdaad een afschrikkende werking te hebben, spierballentaal." Hij ziet het als de daad bij het woord voegen, maar vraagt zich af of het effect gaat hebben.

Ook Jan Hoekema is kritisch over deze stap: "Wat heeft de versnelde invoer van Amerikaanse kernwapens in Nederland nu voor zin bij de vereiste kort termijn, collectieve respons op de Russische agressie?" Hij verwacht dan ook dat het Nederlandse Parlement zich snel over deze kwestie zal buigen. Eerder was er al veel ophef over de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland.

SP-Woordvoerder Jasper van Dijk heeft aangekondigd deze kwestie dinsdag aan de orde te stellen in de Tweede Kamer.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie