Onderzoek
KRO-NCRV

Gerommel met energielabels voor hogere huurprijs: 'scheelt zo 200 euro'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerommel met energielabels voor hogere huurprijs: 'scheelt zo 200 euro'

Je denkt dat je woning energielabel A heeft, maar na onderzoek blijkt dit toch G te zijn. Het overkwam een huurder in Groningen. En hij is niet de enige. Er wordt heel wat gerommeld met energielabels. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Verslaggever Huub Floor vertelde erover bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trucjes voor een ander label

Huub Floor kwam tijdens zijn onderzoek de gekste dingen tegen. Zo was er in een woning wel een waterpomp aanwezig, maar toen ze het gingen controleren, bleek dit niet aangesloten te zijn. "Maar die waterpomp is al wel meegenomen in je energielabel", vertelt Floor. "En er hangt heel veel positieve waarde aan de berekening voor je label."

Waarde van een ander energielabel

Zo’n energielabel A is aantrekkelijk voor de verhuurder omdat het de huur bepaalt. "Het levert je veel meer punten op in het systeem en bepaalt hoeveel huur je mag vragen aan iemand." Dat kan zo'n 200 euro per woning meer zijn dan bij een slechter energielabel, vertelt Floor. "En dit troffen we aan in appartementencomplexen met soms wel meer dan 200 appartementen." Het kan dus voor een huurder behoorlijk oplopen wat daarmee verdiend wordt.

Huurder wordt dubbel benadeeld

Volgens Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, wordt de huurder hiermee dubbel benadeeld. Naast de te hoge huur, heeft de huurder ook een veel hogere energierekening, "omdat de woning niet zo energiezuinig is als de persoon had verwacht."

Een-tweetje tussen verhuurder en inspecteur?

Of de inspecteur en de verhuurder samenwerken, is niet bewezen, vertelt Floor. "We hebben dat op de man af proberen te achterhalen, maar zij ontkennen dat." Vreemd vindt Floor het wel. Verschillende partijen weten er, volgens hem, al heel lang vanaf maar hebben er nooit wat mee gedaan.

Onderzoek Pointer

Toezichthoudende instanties twijfelen al jaren aan de juistheid van energielabels bij honderden appartementen in Groningen. Toch zijn deze labels nooit ingetrokken. Omdat de labels medebepalend zijn voor de huurprijs van de appartementen, innen verhuurders al jaren miljoenen te veel aan huur.

Lees hier het onderzoek van Pointer

Bekijk hier het hele gesprek.

Verkeerd energielabel of andere huurproblemen? Hier kan je terecht bij jou in de buurt.

Lees hier meer

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie