Onderzoek
WNL

Lucratief verdienmodel Peter Gillis: huisvesten illegale arbeidsmigranten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucratief verdienmodel Peter Gillis: huisvesten illegale arbeidsmigranten

AD-misdaadverslaggever Chiel Timmermans denkt dat het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten een belangrijk verdienmodel is voor realityster Peter Gillis, die meerdere vakantieparken in Nederland en vastgoed in diverse landen bezit. Gillis brengt het volgens hem als een oplossing voor een maatschappelijk probleem. "Je zou zeggen wat daar het probleem van is?"

Video niet beschikbaar

Volgens onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau, Noa van Oostrom, werden er in 2014 voor het eerst een aantal mensen aangehouden op de parken van Gillis vanwege de illegale huisvesting van arbeidsmigranten. "Hij lijkt het echt als een lucratieve business te zien om arbeidsmigranten te huisvesten op zijn parken. Ondanks dat hij daar dwangsommen voor opgelegd krijgt." Sindsdien kreeg de realityster van Massa is Kassa al tal van dwangsommen opgelegd en spande hij rechtszaken aan tegen gemeentes die zijn parken willen sluiten.

Gillis wil meer dan is toegestaan

Gillis ligt inmiddels met meerdere gemeenten overhoop. "Bijvoorbeeld in het geval van Prinsenmeer. Het ligt in de gemeente Asten, maar het is in een klein dorpje, Ommel. Als je daar in een keer honderden arbeidsmigranten neerzet, dan verandert dat dorp in samenstelling natuurlijk", vertelt Timmermans. "Dus die bewoners in dat kleine dorp dachten aan alle kanten te worden geconfronteerd met arbeidsmigranten."

Een vergunning had Gillis niet, vertelt Timmermans. "Maar ze waren op dat moment continu met elkaar in gesprek om uiteindelijk ertoe te komen dat ze daar wel arbeidsmigranten mochten houden. Alleen Peter Gillis wilde er meer hebben dan dat de gemeente zag zitten. Uiteindelijk is het daar vooral op geklapt."

Juridisch getouwtrek

Het gevolg van de zaak is een juridisch getouwtrek tussen Gillis en de gemeente. "Hij gaat er tegen in protest en vindt dat het wel mag. Vervolgens wordt er een controle gehouden en blijkt dat er toch arbeidsmigranten zitten, terwijl het niet mocht. Dan wordt er een dwangsom opgelegd, die vecht hij weer aan", legt Timmermans uit. Gillis is een doorn in het oog voor de betrokken gemeentes. "Soms ging er gewoon een jaar overheen, en in die tussentijd kon hij wel al die arbeidsmigranten op zijn park laten zitten en er geld aan verdienen."

Pissen tegen het gemeentehuis

Dat Gillis letterlijk alles uit de kast trekt om zijn protest aan te vechten, blijkt ook uit een filmpje dat in handen kwam van het Eindhovens Dagblad. Onderzoeksjournalist Jelle Krekels vond het vrij symbolisch voor de gang van zaken die Gillis hanteert. "We kregen dat filmpje onder ogen waar je Peter Gillis zijn Ferrari ziet parkeren naast het gemeentehuis van Asten en zie je hem met een hand tegen het gemeentehuis leunen, zijn broek openritsen en tegen het gemeentehuis urineren. Hij zegt erover zelf dat hij achteraf dat voor de nep deed, maar mij maakt dat niet heel veel uit. Het is gewoon heel tekenend voor hoe hij hiermee omgaat."

De realityster steekt volgens Krekels een dikke "middelvinger op naar die overheid die hem in zijn belevenis echt heel dwars zit. Terwijl het gewoon de vraag is van de overheid om zich aan de regels te houden. Maar hij ziet dat echt helemaal niet zo."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie