Binnenland
NTRPowNed

Chaletpark voor arbeidsmigranten baart omwonenden zorgen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaletpark voor arbeidsmigranten baart omwonenden zorgen

Gemeenten in Noord-Limburg zijn naarstig op zoek naar plekken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Bedrijven hebben de internationale werknemers hard nodig. Uitzendbureau AB Werkt wil een chaletpark voor arbeidsmigranten in de gemeente Peel & Maas bouwen, maar de omwonenden zijn het daar niet mee eens. "Ik moet de eerste bewoner nog tegenkomen die een voorstander is van het plan", vertelt bewoner John van Roy in 5 Dagen.

5 Dagen... over huisvesting arbeidsmigranten in Noord-Limburg

Angst

De varkensboerderij naast het huis van John en Rian van Roy ligt er op dit moment nog verlaten bij. Maar als het aan uitzendbureau AB Werkt ligt, wordt er binnenkort plaatsgemaakt voor een chaletpark waar tachtig arbeidsmigranten zullen worden gehuisvest. Tot grote zorg van John en Rian. "Ook omdat we de mensen niet kennen, en ze kunnen geen Nederlands", vertelt Rian.

Naast zorgen voor mogelijke burenoverlast, is de omgeving volgens het stel niet ingericht op dit soort huisvesting. De arbeidsimmigranten werken namelijk niet in Peel & Maas zelf, maar in de buurt van Venlo of Venray. Dat brengt de nodige verkeersbewegingen met zich mee. "Daar is dit gebied niet op gemaakt", zegt John, die vreest voor gevaarlijke situaties. "De kans is aanwezig dat we straks omringd worden", zegt John. "Want als de gemeente dit toestaat schept dat een verwachting voor andere uitzendbureaus om hetzelfde te doen."

Belang

John van Roy erkent het belang van internationale werknemers in Nederland. "Die hebben we gewoon nodig hier in Nederland. Die verzetten een hoop werk, maar mijn ervaring met die mensen is dat je ze goed moet behandelen en op eigen locatie moet huisvesten." Op die manier verminder je drukte op de weg.

In de gemeente Peel & Maas moet 75 procent van de gehuisveste bewoners ook in de gemeente zelf werken, maar John en Rian hebben er geen vertrouwen in dat dit ook gehandhaafd wordt. "Ze zeggen dat ze in Peel & Maas moeten werken. Maar AB Werkt zit in Limburg, Brabant en Zeeland. Ik weet uit ervaring dat als er een vraag is bij een ondernemer dat AB Werkt dat gaat invullen", vertelt John. Rian vult aan: "De mensen moeten op dezelfde plek wonen en werken. En niet zoals ze het hiernaast willen doen, dat ze hier gaan wonen en ergens anders werken."

Ook op andere locaties

Uitzendbureau AB Werkt huisvest op dit moment al arbeidsmigranten in een ander chaletpark in Noord-Limburg. Dat verloopt succesvol, volgens Jack Janssen, directeur van AB Werkt. Toch begrijpt hij de zorgen van omwonenden van het nieuwe chaletpark. "Maar we hebben hier een goed beheer, en dat gaan we op dat nieuwe park op een identieke manier doen. We zorgen dat die mensen goed begeleid worden", aldus Janssen.

Hij vermoedt dat de zorgen zullen verdwijnen wanneer het park wordt gerealiseerd. "Toen we het huidige park gingen realiseren was er ook best een beetje weerstand uit de omgeving. Maar alle weerstand is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hier gebeuren geen misstanden, want we zitten er bovenop."

Toch blijft de weerstand bij de bewoners van Peel & Maas bestaan. "Zo gauw als de vergunning ter inzage komt, komen wij in actie met de buurt", reageert buurtbewoner John.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie