Onderzoek
HUMANVPRO

CDA: puntenstelsel moet afdwingbaar worden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: puntenstelsel moet afdwingbaar worden

Mistanden op de huurmarkt moeten streng aangepakt worden volgens het CDA. Tweede Kamerlid Jaco Geurts reageert in Argos op het onderzoek waaruit blijkt dat acht van de tien kamers op website Kamernet een prijs rekenen die hoger is dan het puntenstelsel toestaat. Het puntenstelsel is het wettelijk systeem waarmee de maximale toegestane huurprijs van een kamer wordt berekend. “Ik vind het frustrerend om te zien dat de huurprijzen zo excessief stijgen. De uitkomsten van het onderzoek tonen ook maar weer aan dat de woningmarkt compleet is vastgelopen”

231021 Argos Kamer te huur

Verhuurders vragen gemiddeld in Nederland 146 euro per maand teveel voor hun kamer. Dat blijkt uit dataonderzoek van onderzoeksplatform Argos. In Amsterdam is dit zelfs meer dan 300 euro teveel. Huurders die een te hoge huur betalen, kunnen binnen de eerste zes maanden na het tekenen van het huurcontract naar de huurcommissie stappen, maar worden hierna regelmatig geconfronteerd met agressieve huurbazen.

Betere huurbescherming

“Intimidatie van verhuurders kan echt niet en moet streng aangepakt worden”, zegt Geurts. Volgens hem zullen huurders hierdoor minder snel hun recht halen bij de huurcommissie. Hij pleit daarom voor betere huurbescherming: “Het puntenstelsel moet afdwingbaar worden en de termijn om naar de huurcommissie te stappen moet verruimd worden naar twaalf maanden.” Lokale overheden moeten instrumenten krijgen om de huurprijs te kunnen toetsen, vindt het Tweede Kamerlid.

Optie van financiële straffen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat een boete aan verhuurders binnen de huidige wetgeving niet mogelijk is. Geurts vindt dat er wel degelijk naar de optie van financiële straffen gekeken moeten worden: “Ik vind dat de minister moet kijken naar mogelijkheden om verhuurders in de portemonnee te raken. De minister is verantwoordelijk, die moet dit oplossen en tot die tijd blijf ik hier aandacht voor vragen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie