Onderzoek
NTR

Thuiswerkende vaders voelen zich meer betrokken bij het gezin

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuiswerkende vaders voelen zich meer betrokken bij het gezin

Het is de spannendste en vaak mooiste tijd van je leven: in verwachting zijn en een kindje op de wereld zetten. Maar tijdens de coronacrisis staat ook de geboortezorg in Nederland op zijn kop. Dat is voor de kersverse papa's en mama's best even wennen. Roseriet Beijers won de KNAW Early Career Award voor haar onderzoek als ontwikkelingspsycholoog. Tijdens de coronacrisis deed zij onderzoek naar het effect van de crisis op ouders van pasgeboren baby's. In Focus vertelt ze meer over haar onderzoek.

Nep-baby

Presentator Mirthe (met Robin in haar armen) en Roseriet Beijers

Om toekomstige ouders voor te bereiden op ouderschap gebruikt Roseriet een pop die ze met een afstandsbediening aan of uit kan zetten. "We kijken naar wat de moeder of vader probeert om het kind te laten stoppen met huilen, of hoe die reageert op het verschil in huilen. Of je dat oppikt of niet, is heel belangrijk voor de zorg van hun eigen toekomstige baby.

We weten dat sensitieve zorg, het reageren op signalen, belangrijk is voor de hechting tussen ouder en kind, en het vertrouwen tussen de twee. Dit is een soort basis voor de band die het kind later krijgt met anderen."

Presentator Mirthe krijgt klamme handjes van nep-baby Robin.

Natural experiment

Afgelopen jaar keek Beijers naar hoe de corona-uitbraak werd ervaren door ouders met een pasgeboren kindje: "Eigenlijk was de coronacrisis een natural experiment. Er waren veel veranderingen, social distancing, thuiswerken, stress, een partner die meer thuis is... Al die veranderingen die je eerst niet kon toetsen, konden we nu door de coronacrisis wel toetsen."

Beijers wilde meten hoeveel stress de ouders ervaarden tijdens de coronacrisis, zowel objectief als subjectief. Uit het onderzoek kwamen zowel positieve als negatieve effecten.

Zo bleek dat vaders het gevoel hadden meer betrokken te zijn bij het gezinsleven: "We hoorden vaak van thuiswerkende vaders dat zij het gevoel hadden meer mee te krijgen van het gezin. Het vaderverlof is nu verhoogd naar vijf weken in plaats van enkele dagen, maar lang niet iedereen neemt dat op. Nu is het door de coronacrisis eigenlijk verplicht om thuis te zijn.

Wat me het meest opviel is dat meer dan 40 procent van de moeders angstklachten hadden die in de klinische range vielen. Dat is een hoog percentage. Vrouwen waren met name bang voor het krijgen van corona of dat de baby corona kreeg. Bij de vader zagen we eerder stress over financiƫn, werk en de toekomst."

Stress verminderen

"De steun die de partner, het sociale netwerk en het zorgsysteem kan geven is erg belangrijk in het verminderen van stress", legt Beijers uit. "We zagen vooral dat als de zorgverlener goede steun kon blijven bieden, dat dat grote impact had op het welbevinden van de ouders."

Roseriet heeft een aantal tips voor ouders van pasgeboren baby's: "Zoek hulp en steun, bij je partner, vrienden, familie of je zorgverlener. Probeer aan de sociale contacten te voldoen, misschien door langer te bellen met een vriendin of meer te zoomen. Doe wat je leuk vindt om te doen en wat je stress verlicht. Maar eigenlijk geldt dit advies voor iedereen."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie